Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

Окрупнување на банкарскиот сектор во Србија

By baldazarska | May 14, 2021

Окрупнување на банкарскиот сектор во Србија. ОТП банка Србија а.д. Нови Сад, е новата банка која започна да работи на почетокот на мај. Таа е создадена како резултат на процесот на интеграција на ОТП банка Србија а.д. Белград (поранешна Сосиете женерал Србија) и Војводијанска банка а.д. Нови Сад. Ова беше последна во низата банкарски интеграции,…

ПроКредит банка партнер на стартап компаниите

By baldazarska | May 14, 2021

ПроКредит банка партнер на стартап компаниите. Преку новиот пакет на банката најголем број услуги ќе бидат обезбедени за стартап компаниите. Новиот пакет е резултат на Меморандумот за меѓусебна соработка што го потпишаа ПроКредит банка и Фондот за иновации и технолошки развој. Со Мемурандумот се обезбедува олеснет пристап до финансиски средства за микро, малите и средните претпријатија.…

Зденка Ковачичек: Ќе напишам книга за своите неуспеси…

By beckovic | May 14, 2021

Легендарната хрватска џез пејачка Зденка Ковачичек во својата 77-ма година од животот е поактуелна, од кога и да е. Нејзината популарност во последно време најмногу се должи на извонредниот албум „Констатација једне мачке“, кој ја лансираше во фокусот на регионалната јавност, заедно со најактуелните ѕвезди на новата генерација. Во што е тајната на успехот? –…

Постерот за „Маме му е…“ на Мирко Илиќ доби американско признание!

By beckovic | May 13, 2021

На светски познатиот дизајнер Мирко Илиќ му беше доделено престижното американско признание „График силвер авард“ за 2022 година за постерите на претставите „Каспер“, „Маме му е… кој прв почна“, „Белградска трилогија“ и „Пучина“ на Југословенско драмско позориште од Белград. Голема награда за Илиќ, но и за претставата „Маме му е…“, која всушност е драма на…

„Чептер 4“ – професионално семејство во 11 држави

By baldazarska | May 13, 2021

„Чептер 4“ – професионално семејство во 11 држави. Бренд во Југо-источна Европа. Компанија со меѓународно етаблирани клиенти, кои без разлика на нивната географска лоцираност, комуницираат со многу јавности во различни држави. „Има компании кои сакаат, а ние тоа им го овозможуваме, да комуницираат со една личност, но во исто време, да покријат пазар од неколку држави.…

Колку пари – толку музика! Иднината е во streaming сервисите!

By beckovic | May 12, 2021

Светската КОВИД пандемија целото општество, глобално, го натера да го смени начинот на животот, начинот на однесување, работење… Бизнисите кои пред светскиот здравствен проблем важеа за профитабилни – туризам, музика, забава, сообраќај…, одеднаш станаа сувишни. Музичарите, посебно во земјите како нашата, со не до крај регулирани статуси, кубурат, и одвај врзуваат крај со крај. Лесно…

Истоштеноста на работа -причина за оставка

By baldazarska | May 12, 2021

Истоштеноста на работа -причина за оставка. Повеќе од 40 проценти од вработените ширум светот се подготвени да ја напуштат сегашната работа затоа што се истоштени. A, претпоставените не го гледаат тоа затоа што даваат приоритет на високата продуктивност. Ова  се показателите од студијата објавена од „Мајкрософт“, насловена: „Следната голема промена е хибридниот начин на работа…

Пред Биеналето на архитектурата во Венеција ќе биде претставен проектот „Сега“

By beckovic | May 12, 2021

Денес во Даут пашин амам ќе биде претставен проектот на македонскиот национален претставник на 17. Биенале на архитектурата во Венеција, „Сега“ на бирото за проектирање БИНА. Проектот кој е дело на група коавтори: Ана Рафаиловска, Ивана Чаловска, Енис Абовски, Енес Север, Атанас Наумовски, Амине Адеми, Гаврил Бошковски, Елмедина Хасани, Нита Чавoли, Аида Бакали Салиху и…

НЛБ Банка по петтипат најдобра Банка на Europe Banking Awards

By baldazarska | May 11, 2021

НЛБ Банка по петтипат најдобра Банка на Europe Banking Awards. На годинешните Europe Banking Awards за 2020 година, НЛБ Банка АД Скопје ја доби петтата награда по ред за Најдобра банка во земјата од финансискиот магазин ЕМЕА. Europe Banking Awards веќе тринаесет години ги препознава и наградува достигнувањата на банките во регионот, а организатор на…

Вниманието кон човечките ресурси-причина повеќе да се биде во ИТ -индустријата

By Бране Стефановски | May 11, 2021

Вниманието кон човечките ресурси-причина повеќе да се биде во ИТ -индустријата. Компанијата „Аксапта Мастерс“, која придава особено внимание кон човечките ресурси, е само пример зошто повеќе ја посакуваме информатичката (ИТ) – индустрија. ИТ индустријата во ниеден момент не падна, како што паднаа многу индустриски гранки во време на корона кризата. И пред тоа ИТ секторот…