Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

Со Лин алатките, вработените се носители на промени, а менаџментот поддршка за реализација на идеите

By baldazarska | September 19, 2021

Со Лин алатките, вработените се носители на промени, а менаџментот поддршка за реализација на идеите. Како може вработените преку овие Лин алатки да станат носители на промени во организационата култура, а менаџментот само поддршка во реализација на идеите? Ова е едно од основните прашања кога започнуваме да го унапредуваме процесот во компанијата. Во таа насока…

Млади мобилизатори со швајцарска помош иницираат конкретни промени на локално ниво

By baldazarska | September 18, 2021

Млади мобилизатори со швајцарска помош иницираат конкретни промени на локално ниво. Младинска иницијатива наречена „МојПростор“ е предводен од 26-годишната Мартина Јаческа од Пробиштип. Таа во период од шест месеци, во рамки на нејзина иницијатива го следеше спроведувањето на даденото ветување на Владата за отворање на младински културни центри – обврска за општините која произлегува од…

Во „Буква“ – промоција на книгата „Стрип – деветтата уметност“ од Томислав Османли

By beckovic | September 18, 2021

Оваа недела, 19. Септември, во рамките на фестивалот „ArtArea“ во кафе-книжарницата „Буква“, а со почеток во 20 часот ќе се одржи промоција на книгата „Стрип – деветтата уметност“ од Томислав Османли, во издание на „Бегемот“.                 Книгата ќе ја претстави Јован Битољану, соосновач на стрип книжарницата „Бункер“, а разговор со авторот и со присутните ќе води ликовниот уметник и стрип-автор Ѓорѓе Јовановиќ,…

Рибник Нежилово –три децении спој на бизнисот и планинската убавина

By baldazarska | September 17, 2021

Рибник Нежилово –три децении спој на бизнисот и планинската убавина. Три децении чекорење по сопствената визија. Три децении упорност да го реализира својот сон – љубовта кон рибите да ја претвори во цел – да живее, работи и стопанисува во родниот крај. Чекор по чекор, сопственикот на Рибник и  хотел Нежилово, Трајче Димов, самиот си…

Хуавеи донира 170 000 евра за техничките факултети во Белград и Ниш

By baldazarska | September 17, 2021

Хуавеи донира 170 000 евра за техничките факултети во Белград и Ниш. Huawei Technologies, со цел да ги поддржи младите таленти да го развијат својот потенцијал во областа на ИКТ, донираше вредна опрема на техничките факултети во Белград и Ниш и потпиша нови договори за соработка со техничките факултети од Нови Сад и Чачак, како…

Радован Витошевиќ, еден од 40-те највлијателни и најуспешни бизнис лидери до 40 години во Југоисточна Европа

By baldazarska | September 17, 2021

Радован Витошевиќ, еден од 40-те највлијателни и најуспешни бизнис лидери до 40 години во Југоисточна Европа. Оваа недела, во Истанбул беа доделени наградите на Бизнис елитата „40 под 40 години“, каде Радован Витошевиќ, главниот извршен директор на myWorld и регионален директор за Јужен Балкан (Македонија, Бугарија, Косово и Албанија) ја доби престижната интернационална награда „40…

„Одгледувам македоника, одгледувам наше!“

By baldazarska | September 17, 2021

„Одгледувам македоника, одгледувам наше!“ e насловена кампањата по повод одбележувањето на јубилејни 10 години од основањето на Македонското здружение за заштита на автохтоната македонска медоносна пчела „Македонска пчела“-Негорци, соопштија од Здружението. Целта на кампањата „Одгледувам македоника, одгледувам наше!“ е подигање на јавната свест за значењето од одгледување на автохтоната медоносна пчела. Но, и да се…

„Охридски староградски средби” по 33-ти пат

By beckovic | September 17, 2021

Во организација на Центарот за култура „Григор Прличев“ од Охрид, на 17 септември по 33-ти пат ќе се одржи манифестацијата „Охридски староградски средби”. На реномираниот музички собир годинава ќе настапат: Градскиот хор „Вокс Лихнидос“ од Охрид, КУД „Рацин“ од Кичево, групата „Акустико“ од Кавадарци, КУД „Илинден“ од Битола, Градскиот хор „Штип 2019“, КУД „Пере Тошев“…

Дали знаете што е Hanare Zen?

By baldazarska | September 16, 2021

Дали знаете што е Hanare Zen? Ако живеете во мал простор и работите од дома, овој простор ви е повќе од потребен. А,  трендот не е тешко да се претпостави дека одаѓа од Јапонија. Работата од дома, создадена како масовен феномен поради пандемијата, дефинитивно ги помести границите во светот на бизнисот. Со текот на времето,…

Објавена студијата „Стрип – деветтата уметност“ од Томислав Османли

By beckovic | September 16, 2021

Книгоиздателството „Бегемот“ ја издаде книгата „Стрип – Деветтата уметност“, капитална теоретска објава посветена на медиумот, уметничкото творештво, општествените влијанија и естетиката на стрипот. Книгата претставува ново, изменето и опсежно, речиси двојно дополнето издание на првата македонска теоретска книга во доменот на „деветтата уметност“, првично објавена под насловот „Стрип – запис со човечки лик“, најнапред во…