Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

МОТ и „Finance Think“: За едно работно место и до 47 невработени лица

By baldazarska | November 26, 2021

МОТ и „Finance Think“: За едно работно место и до 47 невработени лица. На пазарот на труд има недостиг на квалификувана работна сила, драстично поголема понуда од побарувачката за одредени занимања и дефицит на работна сила со средни вештини, покажува истражувањето на Меѓународната организација на трудот и „Finance Think”. Истражувањето е спроведено во девет општини…

За квалитетот на воздухот се одговорни сите

By Бране Стефановски | November 26, 2021

За квалитетот на воздухот се одговорни сите Во 2019 година, во Македонија 3,400 луѓе умреле од последиците на загаден воздух. Ако во земјава се почитуваат стандардите на СЗО за штетни честички во воздухот би можеле да бидат спасени животите на илјадници граѓани секоја година, покажува извештај на агенцијата Europa Luftverschmutzung на ЕУ. Почитувањето на новите…

Samsung ќе гради фабрика за чипови од 17 милијарди долари

By baldazarska | November 25, 2021

Samsung ќе гради фабрика за чипови од 17 милијарди долари. Јужнокорејскиот технолошки гигант планира да изгради фабрика за полупроводници во вредност од 17 милијарди долари во близина на градот Остин во Тексас, во следните три години. Ивестицијата претставува дел од напорите да го зголеми сопствениот производствен капацитет, а исто така и да го ублажи глобалниот…

Донација за „План Б Фондација“, за помош на музичарите од регионот

By beckovic | November 24, 2021

Неодамна во Белград беше основана Фондацијата План Б, со цел да им се помогне на професионалните музичари. И веднаш, оваа иницијатива ја подржаа многубројните регионални музичари – македонските Влатко Стефановски и Тамара Тодевска, како и Звонимир Ѓукиќ – Ѓуле од „Ван Гог“, Драги Јелиќ од „ЈУ група“, Дадо Топиќ, Дејан Цукиќ, Ален Исламовиќ, Горан Шепа Гале…

Teoharov, бренд што со наука, уметност и музика се преточи во Legendary

By baldazarska | November 24, 2021

Teoharov, бренд што со наука, уметност и музика се преточи во Legendary , лимитирана серија на звучници со потписот на Влатко Стефановски. Бренд во чии производи се вградени повеќе од 20 години посветеност, работа, знаење и безкомпромисен инжинеринг на Теохаров.   „Музиката е инспирација која ја претвори желбата во страсна потрага по совршена репродукција на…

„Скопски есеи“ на Јелена Лужина – многу повеќе од „обични“ сказни за лица, персони и сенки…

By beckovic | November 23, 2021

Има една песна од Арсен… „Загреб и ја се волимо тајно“. Сосем поинаков е „случајот“ на писателката, преведувачка, театролог… Јелена Лужина, која со Скопје се сака јавно. Повеќе од три децении, оваа дубровчанка го живее скопскиот живот, активно учествувајќи во тоа културната сцена, а посебно театарот, да го добие заслужениот смисол во општествениот простор на…

„FAB LABS – Младите создаваат” – финансирани три лаборатории за производство

By baldazarska | November 22, 2021

„FAB LABS – Младите создаваат” – финансирани три лаборатории за производство, каде ФИТР за прв пат инвестира во иновациска инфраструктура. Фондот за иновации и технолошки развој за прв пат инвестира во развој на иновациската инфраструктура преку три проекти на ЦИРКО, ФЕИТ и ИНО ТЕХ КЛУБ Штип, кои се избрани за кофинансирање во рамките на „Предизвик за…

IBM тврди: Квантните чипови ќе станат стандард во наредните години (видео)

By baldazarska | November 22, 2021

IBM тврди: Квантните чипови ќе станат стандард во наредните години.IBM тврди дека развил нов квантен компјутерски чип кој би можел да ги победи традиционалните чипови во некои задачи за само неколку години. IBM направи квантен компјутер од 127 кјубити. Ова е двојно поголемо од споредливите машини направени од Google и Универзитетот за наука и технологија…

Павилјонот на Македонија на „Дубаи Експо 2020“ со преку 50.000 посетители

By baldazarska | November 22, 2021

Павилјонот на Македонија на „Дубаи Експо 2020“ со преку 50.000 посетители oд 1 октомври наваму. На најголемиот светскиот настан за оваа година земјата се претставува со слоганот „Дом на секој чекор“, а под мотото „Нови можности”. Деновиве на Дубаи Експо и покрај ковид пандемијата и строгите мерки за влез во Обединетите Арапски Емирати, многу туристи…

„Е-ТРГОВИЈА ЗА СИТЕ“- нова регионална платформа на АЕТМ со  поддршка од GIZ

By baldazarska | November 19, 2021

„Е-ТРГОВИЈА ЗА СИТЕ“- нова регионална платформа на АЕТМ со  поддршка од GIZ. По успешно лансираната платформа Ecommerce4All.mk за македонскиот пазар, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија со поддршка Отворениот регионален фонд за надворешна трговија – регионален проект имплементиран од Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), ќе ја развива и шири платформата регионално, правејќи ја достапна за…