Во моментов нема објави. Обидете се повторно подоцна.

ID.Aero – новиот електричен наследник на Passat (видео)

By baldazarska | June 30, 2022

ID.Aero – новиот електричен наследник на Passat Во 2018 година, Volkswagen го покажа својот електричен ID. Vizzion концепт, за кој во меѓувреме е потврдено дека ќе добие сериска верзија. Volkswagen на почетокот на годинава веќе објави дизајнерски цртеж на својот нов електричен модел и најави дека продажбата на серискиот модел ќе стартува следната година, а…

Аманетот на Шопов: „Скопје мора да има градски хор!“

By Бране Стефановски | June 29, 2022

Аманетот на Шопов: „Скопје мора да има градски хор!“ Хорската уметност во Македонија веќе никој не ја смета за важна. Тоа се гледа од никаквата државна поддршка, наспроти обилното растурање пари за многу поневажни и ирационални работи.   На 24 јуни о.г. се оддржа концерт на хорот на словенечкото здружение во Скопје „Франце Прешерн“ по…

 „Нативе Теамс“ секогаш при рака на фриленсерите од Македонија

By baldazarska | June 28, 2022

„Нативе Теамс“ секогаш при рака на фриленсерите од Македонија- Практично преку „Native Teams“ се олеснува светот на деловните плаќања. Или поконкретно компанијата претставува работодавец на услуги за евиденција и плаќања за фриленсери Платформата на  „Нативе Теамс“  е наменета за фриленсери, дигитални номади, програмери, и сите други професии кои произлегуваат од ИТ секторот. Односно за сите…

Првата NFT платформа за модната индустрија претставена пред текстилците во Штип

By baldazarska | June 24, 2022

Првата NFT платформа за модната индустрија претставена пред текстилците во Штип sketches.FASHION  е стартап платформата со која се имплементира блокчејн технологија во модната индустрија, што пред претставници на штипските конфекции неделава ја презентираше Асоцијација за поддршка и развој на иновации и промоција на инвестиции во проекти со блокчејн технологии „Кон месечината“ Скопје, во соработка со…

Затегнување на ременот, да не ни паднат панталоните

By Бране Стефановски | June 22, 2022

Затегнување на ременот, да не ни паднат панталоните Зголемувањето на основната каматна стапка не е правопропорционална со масата пари во оптек, но е изнудена мерка за инфлацијата да се фати за гуша, што, се разбира, ќе има други логични економски последици.   Дека мора домашната економска политика да биде насочена кон стимулирање на домашното производство, земјоделско…

Стартува Акцелераторската програма „Зелена транзиција“

By baldazarska | June 21, 2022

Стартува Акцелераторската програма „Зелена транзиција“ Фондацијата Претприемачки сервис за млади објави повик за бизнис идеи од областа на животната средина за учество во повеќемесечна акцелераторска програма „Зелена транзиција“.   Акцелераторската програма за зелени бизнис идеи е бесплатна тренинг и менторска програма специјално дизајнирана за поддршка на т.н. зелени претприемачи кон креирање одржливи циркуларни бизнис модели.…

Нов едукативен прирачник за финансиска писменост од младите за младите

By baldazarska | June 21, 2022

Нов едукативен прирачник за финансиска писменост од младите за младите, објави Организацијата Глобал Шејперс Скопје Хаб. Овој прирачник е прв од ваков тип кај нас бидејќи обединува повеќе современи финансиски теми за кои ретко се пишува Бројни истражувања покажуваат дека на младите им е потребна поголема финансиска писменост. Особено во кризни и турбулентни времиња, знаењата…

Дигитално зрели компани засега само 34 отсто во земјава

By baldazarska | June 20, 2022

Дигитално зрели компании засега само 34 отсто во земјава, покажува ново истражување на Македонски Телеком за дигитална зрелост на малите и средни компании. За да се добие јасна слика за дигиталната подготвеност на една компаниија, Македонски Телеком во соработка со ИПСОС, спроведува детално и опширно истражување за степенот на дигиталната зрелост на компаниите во Македонија според Дигитален индекс.…

„Без предрасуди, само бизнис“- прва регионална конференција

By baldazarska | June 17, 2022

„Без предрасуди, само бизнис“- прва регионална конференција, која се одржа во Белград во организација на „Пословни дневник“. Настанот имаше за цел да поттикне унапредување на соработката меѓу стопанските комори и претставниците на бизнис заедницата од земјите од Западен Балкан како и да ги утврди заедничките можности за соработка во однос на освојување на европскиот пазар…

„Lightyear“ започнува сериското производство на автомобили со соларни панели

By baldazarska | June 17, 2022

 „Lightyear“ започнува сериското производство на автомобили со соларни панели-  Холандската компанија објави дека оваа есен ќе стартува со сериско производство на автомобили со соларни панели – „Lightyear 0“. Моделот на автомобил „Light 0“ ќе има закривени соларни панели на покривот, хаубата и багажникот, кои дополнително ќе ја напојуваат електричната батерија додека возите (или додека стоите…