Семејството Балашевиќ ја донираше опремата што ја користеше легендарниот Ѓорѓе Балашевиќ на Академијата за уметности од Нови Сад. На Денот на Академијата, вредната опрема ја предаде сопругата на Балашевиќ, Оливера.

На филмското платно, еден од највредните подароци што семејството Балашевиќ и го подари на Академијата за уметности во Нови Сад, беше прикажан првиот филм „Чађава бајка“, базиран по мотиви од книгата „Планета двориште“ на Оливера Балашевиќ.

– Во овие денови, кои се непростливи за моите деца и за мене, како родител, некаде сум малку смирена, бидејќи од моите три деца, оваа Академија образуваше две. На овој начин, сакаме да им се заблагодариме на драгите професори, градот Нови Сад, граѓаните на Нови Сад и сите оние кои учествуваа на креативен начин на денот кога Ѓоле замина – изјави Оливера Балашевиќ.

Миксети, проектор, безжични микрофони, звучници и друга опрема што ги користеше Балашевиќ, во вредност од над 30 000 евра, станаа сопственост на некои нови клинци.

– Потребно е, потребно е и за Академијата на уметности, а многу е функционално, што секако ќе биде поттик за работата на нашите студенти од областа и афирмација на студентски дела и од областа и на креативноста, кога станува збор за музика и драмска уметност – нагласи Синиша Бокан, декан на Академијата за уметности во Нови Сад.

– Шоу-бизнисот запре низ целиот свет, но образованието и науката не треба да застануваат. И тоа би била најголемата штета од пандемијата – додаде Оливера Балашевиќ.

Донираната опрема беше искористена и за промовирање на филмот на Ѓорѓе Балашевиќ – „Како раниот мраз“, кој се базираше на песната „Прича о Васи Ладачком“.

Ова е прв пат семејството да се појави во јавноста по неговата смрт, а освен што ги негираше медиумските извештаи за постоењето на тестаментот, Оливера се осврна и на други медиумски шпекулации.


– Васа Ладачки беше вљубен во убава, но сиромашна. Мојот Ѓорѓе исто беше вљубен во убава, но сиромашна. И така до крај.
И така ќе биде засекогаш.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.