Huawei лансираше свој оперативен систем. Компанијата неделава го лансираше својот оперативен систем на различни уреди, вклучително и паметни телефони. Овој потег доаѓа во време кога кинескиот технолошки гигант се обидува помалку да се потпре на американската технологија. Потег со кој може да се спротивстави на софтверот на „Apple “ и „Google“.

Huawei лансираше свој оперативен систем

Софтверот HarmonyOS беше лансиран во 2019 година, откако американската администрација го стави Huawei на на црната листа. Односно, му го забрани пристапот до оперативниот систем Андроид на Google. Овој потег, заедно со понатамошните санкции кои го ограничуваат пристапот на Huawei до критичните полупроводници, го осакати неговото работење со паметни телефони само неколку месеци откако стана играч број еден во светот.

Huawei го развива HarmonyOS од 2016 година и го наплатува како оперативен систем што може да работи на многу уреди поврзани со Интернет. Од паметни телефони до преносни уреди. Компанијата тврди дека на програмерите им е лесно да креираат апликации кои можат да работат на различни производи.

Фокусот на HarmonyOS што работи на различни уреди е еден од начините на кој Huawei се обидува да го разликува својот оперативен систем од Android на Google и iOS на Apple.

„HarmonyOS е дизајниран да обезбеди врска помеѓу растечкиот број на поврзани уреди што Huawei ги насочува“, рече Бен Вуд, главен аналитичар во CCS Insight.

Денес, на пазарот на мобилни уреди доминираат два оперативни системи – Андроид на Google и iOS на Apple. Во минатото, компаниите од „Мајкрософт“ до „Самсунг“ се обидоа, но не успеаја, да создадат одржливи алтернативи.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.