IBM тврди: Квантните чипови ќе станат стандард во наредните години.IBM тврди дека развил нов квантен компјутерски чип кој би можел да ги победи традиционалните чипови во некои задачи за само неколку години.

IBM направи квантен компјутер од 127 кјубити. Ова е двојно поголемо од споредливите машини направени од Google и Универзитетот за наука и технологија во Кина.

IBM тврди: Квантните чипови ќе станат стандард во наредните години

 

Новиот чип на IBM наречен „Eagle“ 127-кубитен  е првиот чип што содржи повеќе од 100 од овие единици.Компанијата планира да развие чипови „Osprey“ и „Condor“ од 2022 година со 433 и 1.121 кјубити.

Иако овие квантни чипови се многу помалку моќни во некои ставки од традиционалните компјутерски чипови, тие сепак успешно се справуваат со некои задачи што нормалните компјутери не можат да ги извршат во моментот.

Квантното пресметување -инженерски подвиг

Извршниот директор на IBM, Арвинд Кришна, изјави за Axios дека иако некои луѓе го гледаат квантното пресметување како „научна фантастика“, тој сега го гледа како инженерски подвиг.

„Ова е прв пат. „Нешто што не можете да го симулирате на ниту еден класичен компјутер“, истакнува Кришна, нарекувајќи го квантниот чип на IBM „помоќен од било што друго“.

„Дали тоа може да ги реши сите проблеми? Не. Можете ли да ја сработите работа што овој компјутер може да ја врши на кој било друг компјутер? Апсолутно не“, објасни тој, додавајќи: „Ќе ви треба нормален компјутер поголем од оваа планета „за да се справите со некои од задачите што сега може да ги извршува чипот на IBM.

Кришна, сепак, нагласи дека квантните компјутери „воопшто не се обидуваат да ги заменат класичните компјутери“, туку само „се обидуваат да решат проблеми што класичните компјутери не можат да ги решат“.

 

Канадската компанија D-Wave Systems веќе неколку години продава машини што се состојат од илјадници кјубити, но тие се сметаат за многу специфични машини приспособени на одреден алгоритам наречен квантно жарење наместо целосно програмибилни квантни компјутери. Во последниве години, голем напредок во квантното пресметување се фокусираше на суперспроводливи кјубити, што е една од главните технологии што ги поддржуваат Google, USTC и IBM.

Eagle-отскочна штица за поголеми машини

Боб Сутор од IBM вели дека пробивањето на бариерата од 100 кјубити е повеќе психолошко отколку физичко, но дека покажува дека технологијата може да расте. „Со Eagle, ние демонстрираме дека можеме да скалираме, дека можеме да почнеме да генерираме доволно кубити за да стигнеме на патека за да имаме доволно пресметковен капацитет за да ги правиме интересните проблеми. Тоа е отскочна штица за поголеми машини“, вели тој.

Питер Лик од Универзитетот во Оксфорд вели дека е примамливо да се проценат перформансите целосно според бројот на кјубити, но дека има и други метрики што треба да се разгледаат – од кои ниту една сè уште не е објавена за Eagle. „Дефинитивно е позитивно, добро е што прават нешто со повеќе кубити, но на крајот станува корисно само кога процесорот работи навистина добро“, вели тој.

Скот Аронсон од Универзитетот во Тексас во Остин има слични резерви во врска со проценката на важноста на новиот процесор во оваа фаза, велејќи дека се потребни повеќе детали. „Се надевам дека тие информации ќе бидат достапни“, вели тој.

IBM се надева дека следната година ќе демонстрира процесор од 400 кјубити и следната година ќе ја пробие бариерата од 1000 кјубити со чип наречен Кондор. Во тој момент, се очекува дека ќе се достигне ограничувањето на проширувањето кое бара квантните компјутери да се создадат од мрежи на овие процесори споени заедно со врски со оптички влакн

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.