Сајтот „Калдрма“ – kaldrma.rs, е за луѓето кои го сакаат Белград, па макар биле расфрлани по целиот свет – од Америка до Данска…

Заедничко за нив е што речиси секој ден објавуваат приказни за Белград, мистериите и нешта помалку познати, од богатата историја на Белград. Ако сакате да дознаете за помалку познати приказни за Белград и неговата историја, тогаш сте на вистинската адреса – kaldrma.rs.

– „Калдрма“ е место каде што луѓето пишуваат, за Белград. Овие се малку поинакви теми од оние на кои сме навикнати. Се обидуваме да најдеме приказни кои не се напишани или не се познати, а кои би биле интересни за луѓето – изјави етнологот Младен Милосављевиќ за РТС.

Неколку десетици луѓе од целиот свет учествуваат во пишувањето и се собрани околу голема љубов кон Белград. Тие се составени од луѓе од различни професии – историчари на уметност, архитекти, историчари…

– Како што е вообичаено, постои редакција и секој автор предлага теми. Потоа се одлучува дали предлозите ќе бидат одобрени. Ако се одобрени, тогаш ние подготвуваме текст од различни извори и пишуваме од аспект на нашата бранша – објаснува Милосављевиќ.

Според него, сите автори веќе имаат свој сектор, и тематски и во литература.

На пример, текстот „Точката на средба“ на земното и на подземјето на Дорќол, напишан од Милосављевиќ, зборува за тоа како на Дорќол се наоѓа светилиштето на Хекати, античката божица на магијата, ноќта и подземјето.

– На територијата на Србија, ова е единственото светилиште што е пронајдено. Така, во 1935 година беше откриен архитектонски зрак, кој стои над влезот на светилиштето и во него се вели дека еден војник на 3-та левија на Флавијан го посветил тоа светилиште на Хекати за здравјето на неговото семејство – наведува Милосављевиќ.

„Калдрма“ има околу 35-40.000 следбеници на мрежите, што е доста голем број со оглед на тоа што страницата е сè уште млада. Веб-страницата е исто така некомерцијална.

– Освен текстовите, ние не продаваме никакви други содржини. Ние се рекламираме на социјалните мрежи со спонзорирани објави за да достигнеме што повеќе луѓе – додава етнологот.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.