Кои електрични автомобили можат да поминат најмногу километри со полна батерија?  Ова прашање е основа на тестот за мерење на домет на возење на неколку електрични модели, возејќи додека не се „изгаснат. Тестот го спроведе Норвешкиот авто-клуб (НАФ).

Кои електрични автомобили можат да поминат најмногу километри со полна батерија?

Резултатите од тестот добиени во реалните услови на возење се споредени со официјалните податоци за радиусот. Официјалните податоци инаку се добиваат врз основа на Светската постапка за тестирање на хармонизирано лесно возило или WLTP, што го одредува циклусот на возење користен за проценка на приближниот опсег на ЕВ.

Тестот опфатил 21 автомобил. Секое од нив возел се додека батеријата не се потроши и моторот не се „исклучи“.

Сите тестирани автомобили ја поминале истата рута на истиот ден, со истите поставки за команда за „клима“ за да се минимизираат потенцијалните разлики во условите за тестирање.

Тестирањето се состоело од комбинирано возење во град, по макадам и автопат, како и над планински превој, како фактор за промена на надморската височина.

18 го надминале фабрички декларираниот опсег

Според резултатите, импресионирал BMW iX3 со кој тест-возачите возеле 556,2 км пред да застанат. Тоа е 20 проценти повеќе од проценката на WLTP или 106 км поточно.

Според податоците на НАФ, од вкупно 21 тестиран возило, 18 го надминале фабрички декларираниот радиус на движење.

Трите возила кои неуспеаел да го надминат декларираниот радиус се: Polestar 2, Citroen e-C4 и Xpeng G3, кои паднале за 3,5 и 12 км.

Сепак, дури и овие три модели покажале импресивни резултати, земајќи го предвид фактот дека циклусот на тестирање WLTP често дава оптимистички резултати што не можат да се постигнат во реалноста.

Tesla Model 3 Long Range-победник

Tesla Model 3 Long Range бил севкупен победник и успеа да постигне импресивни 654,9 км. Веднаш по него  бил Ford Mustang Mach-E Long Range RWD со 617,9 км или само 27 км помалку од Tesla.

NAF истакнува дека тестираниот Модел 3 е ажурирана верзија со опсег WLTP од 614 км.

На пример, Volkswagen ID.3 успеал да мине 421 км. Иако неговата официјална автономија е 418 км (верзија ID.3 PRO 539 км во фабрика, на тест 564 км).

Одличен е и Hyundai Kona со официјална автономија од 484 км, додека вистинскиот радиус на тестот бил 537 км.( revijahak.hr/B92)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.