Макарски претприемач изградил станови за своите вработени. – „Не можам да се преправам дека не гледам дека моите работници имаат проблеми …Мислам дека и давањето е исто како примање. Барем во мојот живот се покажа добро и го правам тоа без никакво двоумење. Јас и помагам на локалната заедница колку што можам, “ вели за 24 сата.хр Мијо Пашалиќ, сопственик на компанијата „Апфел“.

Макарски претприемач изградил станови за своите вработени

Дека има луѓе кои размислуваат надвор од вообичаените рамки, докажува и претприемачот од Макарска, Мијо Пашалиќ. Тој одлучил да го реши станбеното прашање на вработените кои поради сплет на животните и финансиски околности не се во можност да купат стан по пазарна цена.

Сопственикот на компанијата „Апфел“ изградил две згради со по 16 станови, во кои ќе се вселат 13 вработени и нивните семејства. Станува збор за станови од околу 60 квадратни метри.

Идеја и пример за почит

Макарски претприемач за пример. Изградил станови за своите вработени.

-Не може да живеете сами, мора да чувствувате дека на некој близу вас му е потребна помош. Иако, колку и да сакате, не можете да ги закрпите сите дупки. Живееш тука со луѓе кои се навистина одлични и лојални работници кон вас и не можете да се преправате дека не гледате. Кога креирате и стопанисувате во мал град 25 години, колку што постои нашата компанија, знаете колку луѓе биле со вас.“ Вака, ја започнува оваа позитивна приказна Пашалиќ, во чија компанија работат 120 лица, а во летните месеци таа бројка се искачува на 200.

Двете згради на Пашалиќ чинат нешто повеќе од 11 милиони куни. Односно околу 1.400 и 1.500 евра за метар квадратен. Вработените кои на овој начин ќе го решат станбеното прашање ќе плаќаат од 650 до 950 евра за метар квадратен, во зависност од тоа дали компанијата ретходно треба да ги затвори нивните постојни долгови кон банките за да бидат кредитоспособни.

Дарувањето е како примање

– Мислам дека и дарувањето е примање. Мене тоа во животот ми се покажа добро и го правам без никакво двоумење. Јас и помагам на локалната заедница колку што можам. Малкумина знаат дека за пет години, во зимските месеци, и подаривме 19 театарски претстави на Макарска, затоа што немаме кино или театар во градот. Ова е еден од моите омилени проекти. Му помагаме и на спортот во Макарска, особено на поединци. Мислам дека така треба да функционираме, да се дава таму каде што живееш.

Постојано размислувам  што би можел да направам. Политика не ме интересира и можам да дејствувам само сама – раскажува Пашалиќ изразувајќи жалење што не се инвестираат капитални проекти во Макарска, како што се училишни сали и нови градинки.

– Во таа желба да не бидеме од оние што само критикуваат, дејствуваме. Компанијата е стабилна и знаеме колку и што можеме –  вели Пашалиќ за хрватскиот портал.

Зградите треба да добијат дозвола за употреба, што се очекува наскоро, но Пашалиќ веќе им рекол на вработените дека можат да ги сметаат за свои и да започнат со планирање на уредувањето. Некои од вработените кои со години биле подстанари не можат да го скријат своето задоволство.

–  Г-дин Пашалиќ е навистина голем добродетел. Тој направи толку многу убави работи за своите работници. Раскажуваат некои од работниците кои во компанијата на Пашалиќ се повеќе од една деценија.

Преговори со банката шест месеци

Како што вели Пашалиќ, првиот и најважен услов бил тие да бидат добри работници.

-И тогаш разгледавме дали станува збор за семејствата. Колку се оптеретени со заеми. И сфативме дека не можат да го решат станбеното прашање на кој било друг начин. Осум од 13-те избрани имаа товар во банка. Им помогнавме да го затворат тоа и ќе ги покриеме сите трошоци за подигање заем. Заемот беше договорен за 15 години. Каматната стапка во банката е два проценти. За што ми требаа шест месеци преговори за да го постигнам тоа. Но, јас сум упорен. Сакав првиот број да биде еден само од психолошки причини. Затоа, побарав да биде 1,99, но каматната стапка под два проценти важи само за деловно работење со државата – вели Пашалиќ, чија компанија се занимава со опремување кафулиња и ресторани и дистрибуција на пијалоци и храна до хотелите.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.