Во спомен на два значајни историски настани, Деновите на Белград се одржуваат од 16 до 19 април. За таа цел, за љубителите на прошетките се направени две посебни рути што ќе водат до спомениците на Иван Мештровиќ и сите дела на првата жена архитект во Србија, Јеслисавета Начиќ.

Добра причина да го посетите белград и во пандемија, особено ако сте вакцинирани.

Во тоа име, малку историја…
Името на Белград првпат беше споменато на 16 април 878 година во писмо од папата Јован VIII. Кнезот Михаило Обреновиќ ги доби клучевите на Белград од Турците на 19 април 1867 година, што го направи Белград по 300 години повторно српски град.


Деновите на Белград се одржуваат од 2002 година, а овие, актуелниве, се одржуваат под слоганот „Културата е победник“.

Во текот на својата историја, Белград бил уништуван 44 пати а заради него биле водени 115 војни, за што сведочи за богата и слоевита историја.

Деновите на Белград се можност да се потсетиме на сите значајни историски настани што ја обележаа српската престолнина.

За тоа е идеална посети на музеи, а во таа чест има и посебни маршрути што ќе водат до спомениците на Иван Мештровиќ, сите дела на првата жена архитект во Србија Јелисавета Начиќ, до Теразије и белградските кафеани.

Градот за таа намена создаде програма, а водичите ќе водат групи во музеи и други познати места, како што се Храмот на Свети Сава и споменикот на Стефан Немања. Групите ќе се состојат од 20 до 50 лица со строго почитување на мерките за епидемија.

На денот кога Белград стана престолнина на Србија во 1403 година, на местото познато како Гундулиќев венец, ќе биде откриен споменикот на Стефан Лазаревиќ, дело на скулпторот Светомир Арсиќ Басара.


Во изминатиот период во Белград се работеше на истакнување на важни историски личности.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.