Производителите на вакцини на берзите

Производителите на вакцини на берзите? Минатата година под ударот на пандемијата се наметнаа и бројни предизвици околу изнаоѓање на нови  лекови и вакцини за сузбивање на заразата од  Ковид19. Станува збор за многу компании кои интензивно работеа на развој, производство и дистрибуција на вакцини во претходните месеци, но некои од нив посебно се истакнаа.

Компаниите кои вложија во производство на вакцини забележаа значителен раст на нивните акции на берзите. Еве како сега се котираат акциите на Синофарм (Кина),  Фајзер (САД) и БиоНТек (Германија), потоа Модерна (САД), АстраЗенека (британско-шведска вакцина)?

Како котираат акциите напроизводителите на вакцини?

Акцијата на Синофарм, според MarketWatch, има вредност од околу три американски долари, со пораст од 15 проценти во последните 12 месеци.

Кога станува збор за параметарот YTD (година до денес), кој се однесува на почетокот на календарската фискална година до денес, има подобрување од 22,6 проценти.

Зад руската вакцина Спутник V стои „Институт за истражување на епидемиологија и микробиологија Гамалеја“. Тој функционира во рамките на Министерството за здравство на Руската Федерација, со седиште во Москва. Бидејќи оваа вакцина доби „зелено светло“ за итна употреба во Индија,  акциите на локалната фирма „Dr. Reddy’s Laboratories“ скокнаа за четири проценти.

Акциите на американската компанија „Фајзер“ според последните податоци вредат околу 38 американски долари. А „ MarketWatch “ објави дека компанијата во претходните 12 месеци остварила раст на уделот од 6,4 проценти. Според параметарот YTD, тој е 4,4 отсто.

Партнерот на „Фајзер“ во развојот и дистрибуцијата на вакцини „ковид-19“, германски „БиоНТек“, бележи значителн напредок од минатата пролет до сега. Растот е дури 277 проценти, а според параметарот YTD – 112 проценти.  Една акција има вредност од околу 173 долари.

Акцијата на Модерна според MarketWatch вреди околу 182 долари. Додека растот во претходните 12 месеци е неверојатн , дури 300 проценти, поточно 295 проценти. Параметарот YTD зборува за плус 75,56 проценти.

За една година, од пролетта 2020 година до сега, AstraZeneka е порасна за 3,25 отсто. Меѓутоа, подобро е рангирана според параметарот YTD (4,76 проценти). Цената на една акција е околу 52 долари.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.