Четирите водечки филмски фестивали ќе се соберат за прв пат на заедничкиот регионален интернет фестивал, што ќе се одржи од 9 до 17 април.

Водечки филмски настани во регионот: Сараевскиот филмски фестивал (БиХ), Загребскиот филмски фестивал (Хрватска), Авторскиот филмски фестивал (Србија) и Филмскиот фестивал Херцег Нови (Црна Гора), се собираат во рамките на Фестивалската мрежа на Јадранскиот регион.

За жал – никој од Македонија.

Првиот заеднички регионален филмски фестивал ќе се одржи од 9 до 17 април, на онлајн платформата ondemand.kinomeetingpoint.ba.

На публиката ќе и бидат понудени достигнувања избрани од селекторот на овие четири настани, кои таа немаше можност да ги види.

Програмата ќе се состои од југословенски класици, дебитантски дела од автори, наградени филмови, најинтересни европски и светски наслови, а покрај тоа, публиката ќе има можност да гледа разговори со некои од авторите на филмот. Тоа се случува на иницијатива на Сараевскиот филмски фестивал…

– Фестивалите се места за поврзување, собирање и споделување. „Особено во овие времиња, ова се клучните работи за обновување на социјалниот капитал, преиспитување на постојните модели на филмска продукција и обликување на нашата заедничка иднина, се вели во заедничката изјава на претставниците на организаторите.

Иако секој од фестивалите е различен по големина и профил, тие споделуваат заедничка мисија – тоа да биде платформа за промоција и презентација на европска аудио-визуелна содржина и талент. Затоа, како што наведоа организаторите на овие настани, заедничкото партнерство само ќе поттикне зачувување на публиката и создавање на нова, потоа подобрување на организацијата и реализација на фестивалите со помош на најновите технологии.

Пролетното издание на фестивалот во рамките на Фестивалската мрежа на Јадранскиот регион е почеток на заедничката соработка и асоцијација на овие фестивали, а во годинашното издание на секој од фестивалите ќе бидат претставени заеднички, нови избори на филмови.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.