Иако долго време не постојат, некои групи одамна си го стекнаа култниот статус, а заради она што го направија додека функционираа, со право ги нарекуваме – легендарни.

Една од нив е и рок-групата Тунел, предводена од гитаристот Љуба Нинковиќ и басистот Влада Јанковиќ Џет. До денес останаа познати по песните како што се „Сакам сакс“, „Време“, „Радио“ и „Натали“…

По многу време, неколку поминати декади, Тунел конечно го добија својот прв концертен албум „Уживо 1982-1985 (Службен Bootleg) “. Албумот е објавен на компакт-диск и на дигитални платформи, под закрилата на промотивната компанија Long Play.


Албумот носи досега необјавени снимки во живо од 14 песни, претежно од култниот клуб „Кулушиќ“ во Загреб во 1985 година, како дел од познатите концертни средби Загреб-Белград „Добредојдовте … Добро ве најдовме“, но и претходно од концертите на групата на Младинските работни акции во Неготин, Параќин и Пирот, кои сведочат за машката цврста, енергетски сурова, непоколеблива рокенрол свирка на Џет, Нинковиќ, гитаристот Влада Неговановиќ и тапанарот Стеван Стевановиќ.

– Заедничко за сите снимки е енергијата. Бевме бенд кој свиреше многу, многу вежбавме… Многу е важно рокенрол бендот да има свирки, да има полнење, затоа што тогаш сè друго ви е простено – вели Џет.

Тунел, како своевидна супергрупа, е основан во 1980 година од поранешни членови на Црни бисери – Јанковиќ, С времена на време – Нинковиќ и групата СОС (претходници на Рибља чорба) – Стевановиќ, за да на третиот албум „Електрична илузија“ (1985 година) им се придружи и гитаристот Влада Неговановиќ (подоцна Дејан Цукиќ, Бајага и Инструктори …).


„Во живо 1982-1985 (Службен Bootleg)“ носи речиси подеднакво застапени песни од првиот албум “Noćni prolaz” (1982), “Niz tri tamne ulice” (1983)  i “Električna iluzija”, kao što su “Ja volim saks”, “Ne budi me”, “Ipak bih da uđem”, “Kreni dalje”, “Vreme”, “Ivana neće” и “Rokabili Anđelina”.

До крајот на својата работа, Тунел ги издаде и албумите „Do poslednje kapi…” (1987) и “Bubnjevi preko reke” (1991), а Џет вели дека излегувањето на албумот „Во живо 1982-1985 ( Official Bootleg)“ ја отвора можноста бендот повторно да свири и по цели 30 години:

– Самиот факт дека сите сме живи и здрави – постои шанса. Мислам дека можеме без многу проби, толку сме увежбани, бидејќи тоа е како да возите велосипед. Функционира. Идиомите што ги прифативме откако свиревме заедно, тоа е основа да се биде бенд, а не група граѓани што свират … “

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.