Турскиот електричен автомобил конкурент на Тесла и Фолксваген. Германскиот дневен весник „ Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) објави дека турското електрично возило произведено од Турската иницијативна група за автомобили (TOGG) ќе биде голем предизвик и конкурент за автомобилите во неговата класа, како што се Тесла и Фолксваген.

Турскиот електричен автомобил конкурент на Тесла и Фолксваген

Весникот објави дека TOGG гарантира дека со една батерија автомобилот ќе може да помине повеќе од 500 километри. И што е посебно интересно, полнењето на батеријата до 80 проценти ќе трае само половина час на сите бензински пумпи. И зачудувачки, автомобилот ќе се продава по конкурентна цена .

Вестите пренесуваат дека „турскиот електричен автомобил ќе биде предизвик и конкурент на другите потенцијални конкуренти, како што се Тесла и Фолксваген“, пренесува ТРТ.

Германскиот дневен весник објави дека пандемијата не му сметаше на  продолжување на производството на овој автомобил. Инаку, компанијата TOGG претпочита да го користи терминот „паметна машина“ наместо зборот „автомобил“.

Се посочува дека TOGG најголем дел од компонентите за автомобили ќе ги ќе произведува во Турција. Првично учеството на производството во Турција ќе биде 51 отсто и дека овој процент ќе се зголемува со текот на времето. „Запишете го името TOGG “.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.