„Вартекс“ со уникатна понуда -костум со антивирусен слој. Антивирусното премачкување на текстилниот материјал е технолошка иновација на италијанскиот производител на текстил Marzotto. Иновацијата е развиена и произведена во соработка со водечка компанија во биомедицинскиот сектор, Polygiene.

Во понудата на модната текстилна компанија „Вартекс“, од неодамна е машки костум со посебна технолошка иновација. Иако на прв поглед не се разликува од другите понудени одела, новиот костум е многу посебен, иновативен и поразличен. Тој е изработен од ткаенина Марцото која е произведена од 100 процентно руно волна со антивирусен слој. На тој начин се елиминира присуството на вируси на површината од ткаенината.

VIRAL OFF премаз на ткаенина против вируси

За уникатноста на овој VIRAL OFF костум зборува и самиот фактот што тој е единствен од ваков вид моментално достапен на хрватскиот пазар. И може да го најдете само во понудата на „Вартекс“.

Антивирусното премачкување е технолошка иновација на италијанскиот производител на текстил Marzotto. Ткаенината е развиена и произведена во соработка со водечка компанија во биомедицинскиот сектор, Polygiene. Предностите на антивирусното премачкување на ткаенината се повеќекратни. Пред се докажано е дека го намалува можното присуство на повеќе од 99 отсто вируси во рок од два часа (како што е потврдено со ISO стандардот и Oeko-tex сертификатот). Покрај тоа VIRAL OFF премазот ја штити облеката, ја намалува потребата за чистење, ја дезинфицира и го продолжува нејзиниот животен век.

Премазот се нанесува на готова ткаенина изработена од природни влакна како волна, памук или лен. Додека активната состојка на облогата е реакциска маса на титан диоксид и сребро хлорид. Антивирусниот премаз е безбеден во контакт со кожата. Не предизвикува алергиски реакции и не е опасн за здравјето на возрасните и децата или домашните миленици.

Естетско, корисно и безбедно

Со цел да се задржи ефикасноста на текстилот, костумот со VIRAL OFF слој се одржува со суво хемиско чистење, што нема да ги наруши неговите својства. VIRAL OFF премазот ги елиминира вирусите веднаш штом стапат во контакт со ткаенината. Додека присуството на вируси кои можат да лежат на површината на ткаенината ќе исчезнат од облеката во рок од два часа. Но, важно е да се напомене дека не обезбедува целосна заштита против инфекција. АНТИВИРАЛНАТА заштита делува само на вируси кои паѓаат на ткаенината на костумот. Но, за да се намали можноста од инфекција, сепак е потребно да се практикуваат сите пропишани епидемиолошки мерки.

Како и да е, технологијата VIRAL OFF претставува значајна пресвртница во третманот на нови материјали и напредок во здравствената заштита што модата може да им ја обезбеди на потрошувачите. А тоа укажува на фактот  дека нејзината функција не е само да биде естетски убава, туку и корисна и безбедна.

Панталони и палта VIRAL OFF на Вартекс се со класичен крој во сива боја и се изработени од најдобра руно волна со додаток на антивирусно премачкување. Може да се набават на продажните места на „Вартекс“ и на нивната веб-продавница.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.