Од пацифичкиот крајбрежен град Мазатлан, Мексико до источниот брег на Њуфаундленд, Канада, Месечината совршено ќе го блокира сонцето и ќе ја фрли својата сенка на земјата, претворајќи го денот речиси во ноќ. Но, не само што јавноста е подготвена да го следи овој феномен, туку и научниците се тркаат да подготват експерименти за набљудување на овој прекрасен настан.

На секои 18 месеци, некаде на Земјата се случува целосно затемнување на Сонцето, бидејќи Сонцето е 400 пати подалеку од Земјата од Месечината и 400 пати поголемо, што предизвикува дискот на Месечината целосно да го покрие Сончевиот диск кога е точно помеѓу Земјата и Сонцето. .

Локациите на патот на целосното затемнување ќе бидат потопени во темнина не повеќе од четири минути, но тоа е доволно за да се изведат некои од најретките научни експерименти. Научниците се подготвуваат да ја набљудуваат атмосферата на Сонцето - неговата корона - додека танцува околу Месечината, реакциите на дивиот свет на небесниот настан, па дури и ќе бидат лансирани ракети за да набљудуваат како реагира атмосферата на Земјата.

Се проценува дека 31 милион луѓе ќе бидат на патеката на затемнувањето, двојно повеќе од последното целосно затемнување на Сонцето кое помина над Соединетите држави на 21 август 2017 година. Вкупниот период на затемнување исто така ќе биде две и пол минути подолго отколку што беше пред седум години, бидејќи Месечината тогаш беше подалеку од Земјата. Оваа патека за затемнување, исто така, ќе биде скоро двојно поширока (широка скоро 200 километри наспроти само 110 километри во 2017 година).

 Како животните реагираат на затемнувањето

Адам Хартстон-Роуз од Државниот универзитет NC во Северна Каролина води проект за проучување како дивиот свет реагира на затемнувањето. Во 2017 година, тој имаше тимови од истражувачи стационирани во различни зоолошки градини на патот на тоталитетот, набљудувајќи како се однесуваат животните.

Некои беа збунети - група горили влегоа внатре на вечера откако ќе се стемни, но останаа со празни раце кога се врати дневната светлина. „Жирафите ми беа најинтересни“, вели Хартстон-Роуз. „Некој снимил дека дивите жирафи во Африка почнале да галопираат за време на целосно затемнување. Бев навистина скептичен бидејќи жирафите се прилично пасивни животни. И покрај мојот скептицизам, некои од нив почнаа да трчаат наоколу“.

„Најлудото однесување“, вели зоологот, е забележано кај група желки од Галапагос. „Како што растеше тоталитетот, тие стануваа се поактивни“, додава тој. „Во екот на тоталитетот, тие почнаа да се парат, што ние не можам да објаснам. Можеби тоа беше случајност. Овојпат ќе им посветиме повеќе внимание“.

Хартстон-Роуз ќе има истражувачи стационирани во зоолошката градина Форт Ворт во Тексас за да следат повеќе од 20 видови животни за време на затемнувањето, вклучувајќи гибони, фламинго, орангутани и, се разбира, желки. Тој, исто така, бара од јавноста да спроведе свои студии за однесувањето на животните, без разлика дали ги набљудува миленичињата или дивиот свет во близина, и да ги објавува своите набљудувања на интернет.

Интересно е однесувањето на сите животни, вклучувајќи ги и домашните животни и миленичиња. „Има многу малку информации за тоа што прават животните на фармата“, вели Хартстон-Роуз. „Дали кравите ќе се упатат кон шталата за време на целосно затемнување? Нели петлите треба да пропеат некаде за време на затемнувањето?“, прашува зоологот.

 Дали звуците на природата ќе се променат?

Треј Винтер во Напредната истражувачка лабораторија за вклучување и пристапност во Масачусетс ќе го води проектот на НАСА Eclipse Soundscapes, кој ќе користи мали уреди со големина на телефон опремени со микрофони, наречени AudioMoths, за да снима звуци направени од животни.

Стотици волонтери ќе постават уреди долж патеката на целосното затемнување што ќе им овозможи на Винтер и неговиот тим да слушнат како различни животни реагираат и на падот на светлината и на придружниот пад на температурата од околу 5,5 степени Целзиусови.

„Животните реагираат на промените во светлината, понекогаш многу силно, а исто така и на промените во температурата“, вели Винтер. „Тоа е повеќе сетилно искуство.“ Ќе се проучуваат низа животни, како што се штурците, па дури и луѓето. „Со нетрпение очекувам да ги слушнам реакциите на луѓето кои имаат можност за прв пат да го доживеат затемнувањето и звуците на возбуда што ги испуштаат“, додава Винтер. Тоа е нешто за што е заинтересирана и Хартстоун-Роуз. „Најчудното однесување на животните што го забележавме во 2017 година беа луѓето околу нас“, вели зоологот.

 Ракетите ќе ги проучуваат промените во атмосферата

Центарот за летање Валопс на НАСА ќе биде зафатен со уникатен експеримент наречен „Атмосферски пертурбации“ околу патеката на затемнувањето. За време на затемнувањето ќе бидат лансирани три ракети високи 18 метри кои ќе ги следат промените во атмосферата на планетата.

Секоја ракета ќе биде лансирана на височина од околу 420 километри пред да падне назад на Земјата. Една ракета ќе биде лансирана 45 минути пред врвот на затемнувањето, една за време и една 45 минути по затемнувањето.

Инструментите на бродот ќе ги мерат наелектризираните честички и електричните и магнетните полиња во јоносферата, регионот на земјината атмосфера што се протега од 100 до 1.000 километри над површината на планетата, и како тие се менуваат поради затемнувањето.

Флуктуациите во јоносферата надвор од затемнувањето може да влијаат на сателитските комуникации, така што затемнувањето дава ретка можност да се проучат овие промени подетално. Како што поминува сенката на Месечината, се очекува густината на јоносферата да се намали, реагирајќи на сенката што поминува во бранови.

Комплетна слика за текот на затемнувањето

Во просек, секоја точка на Земјата гледа затемнување само еднаш на секои 375 години, што значи дека ова затемнување не само што ќе го гледаат многумина, туку и ќе го фотографираат. Лаура Петиколас од Државниот универзитет во Сонома во Калифорнија бара од секој што ќе направи фотографии да се вклучи во нејзиниот проект Eclipse Megamovie, кој ќе се обиде да спои стотици слики од случајни минувачи во еден филм.

Петиколас го водела ист проект во 2017 година, но поради недостиг на фотографии, проектот не одеше како што таа очекуваше. Овој пат, таа се надева на многу поширок опсег на слики, вклучувајќи подобри професионални слики од затемнувањето, за да произведе многу подетален филм.

„Овој пат навистина очекуваме да можеме да ги пронајдеме тие млазови и карактеристичните промени забележани за време на затемнувањето“, се надева научничката. Нормално, ваквите настани се исклучително тешки за проучување, освен со специјално дизајнирани телескопи или од вселенски летала што можат да го блокираат Сонцето, но целосното затемнување на Сонцето им овозможува на многу повеќе набљудувачи да го сторат тоа.

Овој настан е особено значаен затоа што Сонцето се движи кон својот период на врвна активност, наречен соларен максимум, што се случува во циклус од 11 години, но научниците сѐ уште не ги разбрале целосно причините зошто се случува тоа.

Авионите ќе го снимаат затемнувањето над облаците

За многу луѓе на земјата, времето може да игра клучен фактор за тоа дали навистина ќе можат да видат целосно затемнување на Сонцето или не, бидејќи облаците секогаш се закануваат да ја нарушат глетката. Еден начин да се избегне ова е да се искачи на небото, нешто што НАСА ќе го прави со два од нејзините авиони WB-57. Летајќи на височина од 15 километри, авионите ќе го следат патот на затемнувањето од брегот на Мексико, во текот на речиси седум минути целосен мрак и ќе бидат опремени со инструменти за проучување на Сонцето.

Водач на еден од експериментите е Амир Каспи од Истражувачкиот институт во Колорадо, кој ќе користи инфрацрвена камера на еден од авионите за да ја проучува сончевата корона. Една од клучните мистерии на короната е тоа што достигнува температури од милиони степени, во споредба со само 5.000 C на површината на Сонцето, од причини кои не можат целосно да се објаснат.

Ако ракетите и авионите не се доволни, има балони

Анџела Де Жардан од Државниот универзитет во Монтана ќе предводи 53 тима студенти од цела САД , кои ќе испратат околу 600 балони во атмосферата. На надморска височина од 35 километри, инструментите ќе мерат како атмосферата и времето на Земјата реагираат на променливите услови на затемнувањето.

Некои од инструментите ќе ги проучуваат гравитационите бранови, бранови под притисок кои се движат низ атмосферата како резултат на температурни промени. „Тоа е како камен фрлен во езерце што создава бранови“, објаснува Де Жардан.

Други ќе ја мерат влажноста, насоката на ветерот и брзината на ветерот за да ги следат сите промени предизвикани од затемнувањето. „Очекуваме дека ќе бидат објавени најмалку десетина трудови врз основа на податоците што ги собираме. Дури и на балоните ќе има камери кои во живо ќе го пренесуваат затемнувањето“.