Дури и старите Грци верувале дека постот може да го подобри размислувањето, а некои современи истражувања сугерираат дека наизменичното постење може да понуди заштита од невродегенеративни болести како што е Алцхајмеровата болест. Нашата исхрана - вклучувајќи го бројот на калории, односот на масти, протеини и јаглехидрати во нашите оброци - е фактор кој влијае на нашето здравје и на кој можеме да влијаеме. 

Луѓето постат од религиозни или традиционални причини, затоа што сакаат да ослабат или да се обидат да го подобрат своето општо здравје.

Повременото постење се состои од кратки периоди на ограничување на калории (енергија) каде што внесот на храна е ограничен  на 12 до 48 часа (обично 12 до 16 часа на ден), по што  следуваат периоди на нормален внес на храна. Наизменична компонента значи периодична шема, а не „еднократност“.

Нејадење повеќе од 24 часа обично значи гладување. Се разликува од постот поради неговите специфични и потенцијално штетни биохемиски промени и недостаток на хранливи материи, особено ако трае подолг период.

Мозокот користи околу 20 проценти од енергија на телото  

Целта на многу рутини со повремено постење е да се префрли „метаболичкиот прекинувач“ и да се премине од согорување на јаглени хидрати на согорување маснотии. Ова се нарекува кетоза и обично се јавува по 12 до 16 часа од постот, кога резервите на црниот дроб и гликогенот се исцрпени. Кетоните - хемикалии произведени од овој метаболички процес - стануваат претпочитан извор на енергија на мозокот.

Бидејќи тоа е побавен метаболички процес за производство на енергија и има потенцијал да го намали нивото на шеќер во крвта, кетозата може да предизвика симптоми на глад, замор, гадење, лошо расположение, раздразливост, запек, главоболки и чувство на „мозочна магла“.

Во исто време, бидејќи метаболизмот на гликозата во мозокот опаѓа со стареењето, студиите покажаа дека кетоните може да обезбедат алтернативен извор на енергија за зачувување на функцијата на мозокот и спречување на невродегенеративни нарушувања поврзани со возраста и когнитивно опаѓање.

Во согласност со тоа, се покажа дека зголемувањето на кетоните преку суплементација или исхрана го подобрува когнитивното знаење кај возрасните со благ когнитивен пад и оние кои се изложени на ризик за Алцхајмерова болест.

Можно пореметување на работата на органите

Консумирањето храна во моменти кои не одговараат на природниот дневен ритам на нашето тело може да го наруши функционирањето на нашите органи. Студиите спроведени кај работниците во смени покажуваат дека тоа би можело да не направи повеќе склони кон хронични болести.

Студијата од 2021 година спроведена на 883 возрасни во Италија покажува дека оние кои го ограничиле внесот на храна на десет часа дневно имаат помали шанси да развијат когнитивно оштетување во споредба со оние кои јаделе без временски ограничувања.

Повремениот пост може да обезбеди заштита на мозокот со подобрување на митохондријалната функција, метаболизмот и намалување на оксидантите.

Главната улога на митохондриите е производство на енергија и тие се клучни за здравјето на мозокот. Многу болести поврзани со стареењето се тесно поврзани со нерамнотежа во понудата и побарувачката на енергија, што најверојатно се припишува на митохондријалната дисфункција за време на стареењето.

Студиите за глодари сугерираат дека наизменичниот дневен пост или намалувањето на калориите до 40 проценти може да ја заштити или подобри функцијата на митохондриите на мозокот. Но, не сите студии ја поддржуваат оваа теорија.

Цревата и мозокот комуницираат едни со други преку нервниот систем на телото. Мозокот може да влијае на тоа како се чувствуваат цревата, а состојбата на цревата може да влијае на расположението, концентрацијата, па дури и на менталното здравје.

Кај глувците, повременото постење покажало ветување за подобрување на здравјето на мозокот преку зголемување на опстанокот и формирање на неврони (нервни клетки) во регионот на мозокот на хипокампусот, кој е вклучен во меморијата, учењето и емоциите.

Нема јасни докази за ефектите од повременото постење врз когнитивноста кај здрави возрасни лица. Сепак, една студија од 2022 година, која интервјуираше 411 постари возрасни лица, открива дека пониската фреквенција на оброци (помалку од три оброци дневно) е поврзана со намалени докази за Алцхајмерова болест при снимањето на мозокот.

 Ограничувањето на калориите ја подобрува меморијата?

Некои истражувања покажаа дека ограничувањето на калориите може да има заштитен ефект против Алцхајмерова болест со намалување на оксидативниот стрес и воспалението и промовирање на васкуларното здравје.

Кога се гледаат ефектите од целокупното ограничување на енергијата, доказите од различни студии се помешани. Меѓу луѓето со благо когнитивно оштетување, една студија покажува когнитивно подобрување откако учесниците биле подложени на  диета ограничена со калории 12 месеци.

Друга студија покажува дека ограничувањето на калориите од 25 проценти е поврзано со малку подобрена работна меморија кај здрави возрасни лица. Но, една неодамнешна студија која го истражувала ефектот на ограничувањето на калориите врз просторната работна меморија не дошла до значајни ефекти.

Студиите на глувци ја поддржуваат улогата на повремен пост во подобрувањето на здравјето на мозокот и стареењето, но иако има неколку студии на луѓе, доказите што ги имаат научниците се измешани.

Брзото губење на тежината поврзано со ограничување на калориите и повремен пост може да доведе до недостаток на хранливи материи, губење на мускулите и намалена имунолошка функција, особено кај постарите лица, чии потреби за исхрана може да бидат поголеми.

Понатаму, продолженото гладување или сериозното ограничување на калориите може да предизвика ризици како што се замор, вртоглавица и електролитен дисбаланс, што може да ги влоши постоечките здравствени состојби.

Ако размислувате за повремен пост, најдобро е да побарате совет од здравствен работник, кој гарантира дека на повременото постење му се пристапува на безбеден, одржлив начин, прилагоден на индивидуалните потреби и цели.