Интегратор - регионална конференција за безбедност на информацискиот систем. Трендовите во сајбер безбедноста, безбедносните служби, складирањето податоци во облак, заштитата на деловните апликации, успешните дами во светот на сајбер безбедноста, осигурувањето и многу други теми беа дискутирани на дводневната регионална конференција за сајбер безбедност „Интегратор“ во организација на Скај Експрес. На дводневниот регионален состанок во Црна Гора, најистакнатите ИТ експерти  од регионот ги презентираа најновите, непристрасни и моментално најрелевантни информации и практики од областа на безбедноста на информациите.

„Компанијата Скај Експрес се занимава со дистрибуција и примена на напредни софтверски решенија за сајбер безбедност и услуги од областа на безбедноста на информациите на пазарите на Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна Македонија.

Како еден од регионалните лидери во оваа област, Скај Експрес и неговиот партнер фонд Evolution Equity Partners од Цирих имаат можност, но исто така и обврска не само да му служат на пазарот во регионот со квалитетни безбедносни софтверски решенија, туку и да ја едуцираат корисничката публика. Исто така и да соберат заеднички свесност за директни и непосредни закани по безбедноста и интегритетот на дигиталните податоци.

„Нашата идеја е состанокот да се одржува секоја година во друга земја во регионот каде што работиме. Да ги поддржуваме локалните напори за развој на ИТ безбедносната култура. Да иницираме нови локални вложувања преку нашиот фонд Evolution Equity Partners и да помогнеме поефикасно да го заштитиме најчувствителниот бизнис и лични податоци ", рече извршниот директор на Скај Експрес, Мајо Мишовиќ.

Сајбер криминалот е во пораст во однос на изложеноста. А, последиците од нападот се повеќекратни - од финансиски, преку углед до економски колапс на компаниите. Се препорачува компаниите да го гледаат овој предизвик како постојана закана и да преземат чекори за заштита на чувствителните податоци - пред да се појави штета.

Настанот на Скај Експрес, Интегратор го поддржаа: Evolution Equity Partners, VMware, Onapsis, LogPoint, Comtrade, Enetel Solutions, Security Scorecard, Open Systems, Airlock, Eperi, Dflabs.