Молови, трговски центри и продажни центри се различни имиња кои се однесуваат на истиот концепт - континуирана серија на малопродажни и услужни објекти од различни гранки со цел задоволување на примарните човечки потреби, како што се шопинг, социјална интеракција и учество во културни активности.

Но, со развојот на е-трговијата доаѓа познатото прашање: колку долго ќе опстојат трговските центри?

Многу експерти шпекулираат дека сме сведоци на почетокот на згаснувањето на концептот на трговски центри, како кај нас празни (во моловите и трговските центри се повеќе има слободни деловни простори кои се издаваат) така и во светот од повеќе причини. Пандемијата покажа колку всушност се приспособливи навиките на потрошувачите, бидејќи за само еден месец од моментот на воведување на епидемиолошките мерки, онлајн купувањето во Хрватска се зголеми до седум пати, а оттогаш само расте.

За да ги толкуваме идните потрошувачки навики што е можно поадекватно, ќе анализираме како настанале нашите омилени трговски центри и какво влијание имале тие врз тогашните клиенти?

Концептот и влијанието на трговскиот центар 

Современиот концепт на трговскиот центар е создаден во 1920 година како резултат на внимателно стратегиско размислување и детален план за да им се овозможи на луѓето од предградијата, кои немале развиена социјална стимулација, да ја искусат урбаната средина.

Денес можеме со сигурност да кажеме дека овој концепт ги надмина сите очекувања и стана центар на социјалната интеракција во многу земји.

Сепак, овој модел има свои корени во антички Рим, чии форуми беа најраните примери на овие јавни трговски области. Трајановиот пазар, кој е изграден околу 100-110 година според планот на Аполодор, се смета за најстар трговски центар во светот.

Големата чаршија во Истанбул, која е основана во 15 век, е еден од најголемите трговски центри во светот, благодарение на фактот што вклучува 58 улици и 4.000 продавници.

Chester Rows, кој претставува еден од најстарите трговски центри, беше кандидат на Велика Британија за новата Привремена листа на светско наследство во 2010 година.

Од овие податоци можеме да заклучиме дека трговските центри биле и важни социјални центри и дека потрошувачката култура во голема мера зависи од дружењето, а не само од потребите. Тој тренд продолжи и денес, и покрај бројните обиди да се намали хиперконсумеризмот и хиперпродукцијата - со пропагирање на „минимален начин на живот“ и свесност за животната средина.

Во продолжение ќе ги анализираме клучните моменти кои доведоа до глобалното влијание на трговските центри.

Трговски центри од 20-тите и 30-тите години на минатиот век

Според историјата на развојот на трговските центри обезбедени од Consumer Reports (американска непрофитна организација посветена на независно тестирање на производи и едукација на јавноста на потрошувачите), овој модерен концепт потекнува од 1920-тите во Калифорнија во форма слична на супермаркетите.

Главната причина била потребата од помалку урбанизирани места за полесен пристап до продавниците, како и за дружење на луѓето.

Трговски центри до 1990 г

Првиот затворен трговски центар бил развиен во предградијата на Минеаполис во 1956 година и оттогаш оваа форма стана популарна.

Феноменалниот раст и развој на трговските центри природно го следеше иселувањето на населението од градовите, како и паралелниот раст на користењето автомобили. До 1960 година, во Америка имало 4.500 трговски центри, што претставувало 14 проценти од продажбата на мало. До 1975 година, имаше 16.400 трговски центри кои сочинуваа 33 отсто од продажбата на мало. Глобалната слика не беше драстично поинаква.

Во 1987 година, имаше 30.000 трговски центри во Америка кои сочинуваа повеќе од 50 отсто од сите потрошени долари за малопродажба (околу 676 милијарди долари и осум отсто од работната сила).

Трговски центри во 21 век

Денешните трговски центри претставуваат комбинација на луксуз и неопходност - тие често се комбинација од продавници, ресторани и кафулиња, како и фризерски салони. Пример за тоа во регионот е најголемиот трговски центар, Галерија Београд. Додека кај нас во Македонија меѓу нив се вбројува Ист Гејт Мол.

Сепак, се поставува познатото прашање, дали продажбата на интернет е навистина голем предизвик за традиционалните продавници?

Податоците од 2018 година ја прикажуваат статистиката дека 77 отсто од потрошувачите ширум светот прво ја гледаат понудата во онлајн каталогот, пред да одат на пазарување, а тоа е клучното нешто што се променило во потрошувачката култура - користењето на интернетот и социјалните мрежи, како апликација за некои форми на купување.

Иако се предвидува дека пазарот на интернет ќе доживее уште поголем бум, економистите укажуваат на фактот дека е речиси невозможно физичките предмети да исчезнат - луѓето имаат вродена потреба да се дружат, како и потребата да се обидат или погледнат на одредени производи прво.

Продажбата и купувањето преку Интернет ќе станат стандардна опција за прехранбени производи, хемикалии за домаќинството и слични потреби, како што покажа пандемијата - додека трговијата што вклучува, на пример, модната индустрија или козметиката сè уште бара постоење на физички капацитети.