Речиси половина од населението во Македонија се активни пушачи, соопшти Државниот институт за јавно здравје, додавајќи дека во последните години многу мал процент успеале да ја прекинат оваа зависност.

Толку голем број пушачи ја рангира Македонија меѓу земјите во светот со најголем процент на активни пушачи.

Според најновото истражување на Институтот за јавно здравје на Македонија, 45,4 проценти се активни пушачи, со многу низок процент на луѓе – пет проценти од оние кои успешно се обиделе и се откажале од пушењето во последните години – пишува во соопштението по повод денешниот Светски ден против тутунот.
Се известува дека посетеноста во советувалиштата за откажување од пушење е многу мала.

Така, во 2023 година во советувалиштата за одвикнување од пушење дошле само 43 лица, што покажува дека нема голем интерес кај населението за тоа – посочуваат од Заводот за јавно здравје.

Темата на овогодинешниот Светски ден без тутун е „Заштита на децата од влијанието на тутунската индустрија“ во обид да се намали употребата на тутун.

Повеќе од една третина од возрасните во Србија пушат цигари 

Повеќе од една третина од возрасните во Србија повремено или секојдневно пушат цигари, а најмалку 15.000 луѓе годишно умираат како резултат на употреба на тутун, објави Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

„Епидемијата на тутун е една од најголемите закани за јавното здравје со кои се соочил светот, убивајќи над осум милиони луѓе ширум светот. Од оваа бројка, повеќе од седум милиони смртни случаи се директен резултат на употребата на тутун, додека околу 1,3 милиони смртни случаи како резултат на изложеност на непушачите на чад од тутун“, наведува српскиот институт.

Истражувањето за употребата на тутун и сродни производи меѓу возрасните во Србија, кое беше спроведено во декември 2023 година, покажува дека најголем процент на луѓе на возраст меѓу 35 и 44 години пушат цигари. 

Повеќе од една третина од возрасните во Србија повремено или секојдневно пушат цигари, а најмалку 15.000 луѓе годишно умираат како резултат на употреба на тутун, објави во петокот Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ пред Светскиот ден без тутун. .

Епидемијата на тутун е една од најголемите закани за јавното здравје со кои се соочил светот, убивајќи над осум милиони луѓе ширум светот. Од оваа бројка, повеќе од седум милиони смртни случаи се директен резултат на употребата на тутун, додека околу 1,3 милиони смртни случаи како резултат на изложеност на непушачите на чад од тутун. 

Дури 85 отсто од возрасната популација во Србија изјавиле дека биле изложени на чад од тутун во угостителските објекти, а 43 отсто на работното место. Истовремено, речиси четвртина од анкетираните наведуваат дека се изложени на аеросоли од електронските цигари, а третина велат дека тоа им пречи.

Според резултатите од ова истражување, пушењето не е дозволено во помалку од една петтина од домаќинствата.

Електронските цигари и снус се сè попопуларни кај младите

Според најновите податоци од Истражувањето за здравственото однесување на децата од училишна возраст во Србија во 2022 година, една петтина од учениците на возраст од 11, 13 и 15 години пробале електронски цигари, а српскиот институт истакнува дека производите како што се електронските цигари и никотинските торбички или снус станува сè попопуларен меѓу младите.

Се нагласува дека употребата на електронски цигари и снус се зголемува со возраста.

Се проценува дека 12,5 отсто од адолесцентите во европскиот регион користеле е-цигари во 2022 година, во споредба со два отсто од возрасните. Во некои земји во регионот, стапките на употреба на електронски цигари кај училишните деца се два до три пати повисоки од стапките на пушење цигари, според Батут.
Се проценува дека 37 милиони млади луѓе во светот на возраст од 13 до 15 години користат тутун.

„Намалувањето на потрошувачката на тутун треба да се идентификува како клучна мерка за постигнување на целите за одржлив развој, а не само оние кои се директно поврзани со здравјето и заштитата на животната средина“, сметаат од српскиот инситут.

Употребата на тутун придонесува за сиромаштија

1,3 милијарди луѓе во светот се корисници на тутун, од кои 80 отсто живеат во земји со низок и среден приход, каде што товарот од болести и смрт како последица на тутунот е најголем. Употребата на тутун дополнително придонесува за сиромаштија, со оглед на тоа што дел од буџетот на домаќинствата се троши за откуп на тутун наместо за храна и други основни потреби. 

Употребата на тутун ги зголемува трошоците за здравствена заштита за лекување на болести предизвикани од употреба на тутун, како и го скратува животниот век и го намалува квалитетот на живот поради болест или смрт што се припишува на употребата на тутун.