Одамна се зборува дека „добрите работи доаѓаат во мали пакувања“, но дури и оние кои купуваат онлајн често добиваат големи картонски кутии.

 

„Годишно се сечат околу три милијарди дрвја за да се направи хартиена или картонска амбалажа, која завршува во ѓубрето“, вели Никол Рајкрофт, извршен директор на Canopy, еколошка непрофитна организација која соработува со компании за зачувување на загрозените шуми.

Според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), производството на хартиена амбалажа е зголемено за 65 отсто во последните две децении, а порастот на онлајн купувањето предизвикува зголемени проблеми.

Не е лесно да се најде решение

„Несогласувањето меѓу големината на кутијата и предметот што се пакува не се решава лесно, а проблемот не е само незаинтересираноста на компаниите. „Компаниите кои се занимаваат со онлајн трговија се обидуваат да го решат тој проблем и трошат многу време на таа задача“, рече Бери Кронхаус, директор за продажба и маркетинг во San Packaging Technologies.

Психологијата на пакувањето

Големината на кутијата за пакување се одредува со софтвер или алгоритам, но може да се случи во магацинот да нема кутија со точната големина наменета за пакување, па да се земе кутија со други димензии.

Предметот што пристигнува во големо пакување прави купувањето да изгледа одлично, бидејќи клиентите мислат дека колку е поголем пакетот, толку е поголем артиклот што го купиле, а тоа може да влијае и на нивните одлуки за купување.

Отпад и одржливост

Покрај картонските кутии и големите пакувања кои и штетат на животната средина, не треба да се заборави и пластичната амбалажа. Индустриите за убавина, облека, храна и пијалаци ги користат двата вида пакување. 

Шуми што исчезнуваат

Околу 54 отсто од целулозата што се користи за производство на хартиена амбалажа се рециклира, а остатокот се зема од шумите што исчезнуваат. Само три проценти од амбалажата е направена од целулоза што е направена од алтернативни, еколошки влакна, како што се пченична слама или багас.

Сето ова е голем проблем бидејќи зачувувањето на шумите стана составен дел од борбата против климатските промени. Од 76,3 милиони хектари (189,5 милиони хектари) тропска шума изгубена само во последните 20 години, приближно една третина од вкупните шуми во светот се уништени од луѓето.

Според ОН, на пластиката и се потребни 20 до 500 години за да се распадне. Студијата од 2020 година на организацијата за зачувување на океаните „Океана“ објави дека само Амазон исфрлил околу 211 килограми пластичен отпад од пакување во океанот во 2019 година.

Портпаролот на „Амазон“ го оспори извештајот, посочувајќи дека количините наведени во извештајот се многу помали.

Canopy, еколошка непрофитна организација, соработува со компании и трговците на мало за да има увид дали нивното пакување доаѓа од сеча. Тие ги советуваат компаниите да се префрлат на употреба на материјали што можат да се рециклираат, компостираат. Некои од американските компании за пакување користат рециклирани пластични фолии и кутии со регенеративен филм од морски алги.

Влог во иднината

Во ноември 2022 година, Европската комисија воведе закони за намалување на отпадот од пакување.

„Ниту еден аспект од проблемот со отпадот од пакување не може да се реши без да се реши целиот синџир. Употребата на одржливи материјали за пакување се потпира на нивната достапност, а рационализацијата на пакувањето не се потпира само на точни пресметки, туку и на ефикасни системи за испорака кои не бараат вишок пакување, така што предметите не се оштетуваат при транзит“, рече Никол Рајкрофт, извршен директор на „Canopy“(Канопија).