Сите сме исплашени од актуелнава епидемиолошка ситуација. Една неодамнешна студија покажа дека постои двојно поголема веројатност да фатите ковид 19 ако јадете во затворен простор во ресторан, отколку кога јадете дома.

Бидејќи пандемијата на коронавирусите продолжува и во 2021 година, многумина прашуваат дали и колку е безбедно да се јаде надвор од домот. Има нешто интересно во консумирањето храна која не сте ја подготвиле самите.

Нутриционистката Јасна Вујичиќ даде свое мислење на оваа тема: Кога одите во ресторан, ќе видите голем број гости кои јадат таму. Веројатно и самите сте размислувале дали да излезете на ручек или на вечера, но сепак, не се чувствувате безбедно.


Додека медиумите постојано не предупредуваат да бидеме одговорни и да држиме дистанца и маска, еве на што навистина треба да обрнеме внимание.

Ако ви недостасува тоа неверојатно кинеско јадење што сте го сакале во 2019 година, порачајте го. За да го минимизирате ризикот од коронавирус, одлучете се за испорака.

Многу ресторани сфатија дека доставата им е важна и нудат опција за подигање или достава, дури и ако претходно го немале овој избор. Кога земате храна преку достава, вашата интеракција со други луѓе е кратка и ограничена. Важно е да се одржува хигиената на рацете пред и по земањето храна и да се носи маска за време на достава.

Ако времето е убаво, како овие сончеви денови во март, може да размислите да јадете на тераса во некој локален ресторан. Се разбира, постои одреден ризик од заразување со вирусот, затоа што сте блиски со други луѓе.


Дури и на отворено, масите треба да бидат оддалечени најмалку два метра. Гостите треба да носат маски кога не седат, а вработените постојано.

Јадењето во затворен дел од ресторанот логично носи најголем ризик. Една неодамнешна студија покажа дека имате двојно поголема веројатност да направите позитивен тест за ковид 19 ако јадете во затворен простор во ресторан отколку кога јадете дома.

Вработените во рестораните треба да ги применат вообичаените мерки:

- Растојание помеѓу маси најмалку два метра.
- Носење маски во секое време.
- Чистење на маси и столови по секој гостин.
- Ограничен број на гости.


Дури и ако се следат горенаведените мерки, сепак постои ризик да се биде изложен на вирусот. Далечината и дезинфекцијата не го елиминираат целиот ризик. Ако некој кашла или се смее или пее, може да исфрли облак од вирус.

Во повеќето ресторани, келнерите секогаш мора да носат маски, но гостите можат да ги симнат кога ќе седнат на маса. Додека нарачувате, слободно имајте ја маската на лицето. Некои се грижат дека можат да го добијат коронавирусот преку храна. Не грижи се. Нема докази дека ковид 19 може да се пренесе преку храна.

Ако имате ризични луѓе во домаќинството, ограничете се на достава на храна, барем додека стариот домаќин не ја прими вакцината.

Со секоја примена официјално регистрирана вакцина, ризикот од инфекција се намалува. Ние сигурно ќе го постигнеме имунитетот на стадото, прашање на време е. Тогаш ќе можете слободно да јадете надвор од куќата и да уживате во омилените вкусови како пред оваа пандемија.