Еден фармер го „скрши мразот“ во Велика Британија, прв почнал да користи трактори без возач.

Вил Мамфорд, фармер во Сент Неотс, Кембриџшир, користел автономно возило за обработка на почвата, а друго за садење семиња.

 

Тој рече дека роботите се иднината на земјоделството бидејќи тие можат да работат до 30 часа и истовремено да предизвикаат помала штета на земјата.

Меѓутоа, веруваат дека би морале да ја намалат цената пред масовно да се замени конвенционалната машина. Националниот синдикат на полјоделство го поздравува технолошкиот напредок, но смета дека достапноста е важна.

Автономните трактори моментално чинат помеѓу 180.000 и 320.000 фунти.

Мамфорд, кој е генерален директор на компанија која испорачува трактори без возач, вели: „Индустријата генерално зависи од големите машини и со текот на времето ова почнува да ја оштетува структурата на нашата почва и да убива дел од биолошката разновидност.

„Овие машини се многу полесни и многу пољубезни кон почвата, и се надеваме дека со текот на времето ќе можеме да вратиме дел од структурата на почвата... и да ја обработуваме почвата на многу подобар, одржлив начин“.

 АИ-тракторите без возач се приближно за половина помали од обичните трактори и се опремени со функции како радар, ултразвук и сензори, кои го запираат возилото доколку детектира предмет.

Мамфорд уверува дека со воведувањето на вештачка интелигенција нема да се намали бројот на земјоделци.

„Ние им овозможуваме на фармерите да се занимаваат со земјоделство на подобар начин, така што ги отстрануваме секојдневните, бавни работни места. Повеќе не мора да седат на тракторот со часови“, додаде тој.

Том Карнел, земјоделски инженер, рече: „Кога првично ќе започнат вакви работи, потребни се околу пет години за да станат навистина мејнстрим.

„И она што ќе го видиме се неколку почетници кои навистина имаат корист и веруваат во технологијата, а како што поминува времето тоа ќе станува се повообичаено“.

Извор: BBC