АИК банката на Костиќ ја купува „Сбербанк“ во неколку земји во регионот. „Сбербанк Европа“ постигна договор со група инвеститори за продажба на банките -ќерки во Источна и Централна Европа, соопшти прес-службата на банката.

Вкупната вредност на договорот е околу 500 милиони евра, а банките-ќерки се продаваат во Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Унгарија и Словенија.

АИК банката на Костиќ ја купува „Сбербанк“ во неколку земји во регионот

Како што се наведува во соопштението, договорот е потпишан со компаниите „АИК Банка а.д. Белград "," Горењска банка д.д. Крањ "и" Агри Европа Кипар Лимитед ".

Вкупната актива на овие банки изнесува 7,329 милијарди евра. Има 162 филијали и 600.000 клиенти. Се очекува договорот да биде одобрен во 2022 година, јавуваат белградските медиуми.

Како што објаснуваат од банката, донесена е одлука за намалување на присуството во Централна и Источна Европа со цел да се фокусира на нови пазари и нови бизнис модели.

Според постоечкиот модел во рамките на „Сбербанк Европа“, продолжува да работи само „Сбербанк Чешка“.

АИК банка- една од водечките банкарски групи во Централна и Источна Европа


АИК банка потпиша купопродажен договор за преземање на „Сбербанк Србија“, како дел од проширувањето на работењето на својата банкарска групација на шест пазари, соопштуваат од банката.

Оваа трансакција е дел од заедничкиот договор потпишан помеѓу „Сбербанк“ на Европа и АИК банка, „Горење банка“ од Крањ и AEC Ltd за купување на подружници на „Сбербанк“ во Србија, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Унгарија со вкупна актива од 7.329 милијарди евра.

Претседателката на Извршниот одбор на АИК Банка, Јелена Галиќ вели дека, по успешното преземање на „Алфа банка“во Србија и „Горењска банка“ во Словенија, оваа аквизиција претставува уште еден исклучително важен чекор во понатамошниот развој на АИК банка, но и своевидна потврда на нејзиното досегашно работење.

„Зајакнувањето на присуството во земјите во кои веќе работиме, но и проширувањето на бизнисот на нашата банкарска групација на нови пазари, е во согласност со нашата стратешка определба да се позиционираме како една од водечките банкарски групи во регионот на Централна и Источна Европа. Покрај растот на бизнисот, наша примарна цел останува да им обезбедиме на постојните и новите клиентите, најквалитетно искуство преку иновативни и модерни банкарски производи креирани во согласност со нивните реални потреби“, истакнува  Галиќ.

АИК банка се позиционира меѓу првите пет банки во Србија


По реализацијата на процесот на стекнување на подружниците на „Сбербанк“ во Србија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Република Српска и Унгарија, АИК банка ќе биде на чело на регионалната банкарска групација чиј имот надминува 11 милијарди евра.

Со оваа аквизиција, АИК банка продолжува со своето работење со силна капитална база и големина на средства, што ја позиционира меѓу првите пет банки на домашниот пазар во Србија, со пазарен удел од 8,3 проценти.

Завршувањето на трансакцијата се очекува во текот на 2022 година, по добиена согласност од надлежните национални и европски регулаторни тела, се наведува во соопштението на АИК Банка, која работи во рамките на МК Групацијата на бизнисмени Миодраг Костиќ.

АИК Банка е една од водечките банки во Србија со седиште во Белград и традиција долга 45 години, а од 2019 година стана првата банка од Србија што влезе на пазарот на Европската унија. Претставува една од водечките финансиски институции во регионот, со комплетна понуда на финансиски решенија за стопанството и населението, широка мрежа на филијали и напредни дигитални производи.

На крајот на минатата година банката имаше средства од 2,1 милијарди евра и депозити од 1,7 милијарди евра.