Претседателот на Управниот одбор на НЛБ Групацијата Блаж Бродњак на вчерашната медиумска конференција во рамки на „Денот на словенечкиот пазар на капитал“ апелираше на смирување на паниката околу банкарскиот сектор.

„Сензационализмот за тоа кој ќе биде следен по Credit Suisse и дали тоа можеби е Deutsche Bank никому не му користи. Замислете што тоа значи за Дојче банк, која направи многу во последните неколку години за да се реструктуира и да се позиционира како сериозна банка. Десет години, што помалку се однесува за инвестициското банкарство, а повеќе за водење бизнис со клиенти. Медиумите го вперија прстот кон неа и пренесуваа: тие се следни. И тоа можеби е некакво самоисполнувачко пророштво. Сега брани се! Се прашувате ли што значи ова за јавните финансии? Ако Дојче банк падне, тоа ќе значи оптоварување од 200 до 300 милијарди евра за германските јавни финансии. На кој му е во интерес да се крева паника“, одлучно зборувал Бродњак на прес-конференцијата на почетокот на „Денот на словенечкиот пазар на капитал“.

Претседателот на УО на НЛБ посочува дека не можеме да ги поистоветуваме ризичните американски банки со централноевропските:

„Станува збор за два паралелни света на банкарската индустрија. Една од нив се големите светски инвестициски банки, кои имаат 80 отсто хартии од вредност во билансот на состојба и се многу изложени на ревалоризација. Покрај тоа, тие значително повеќе се задолжуваат на меѓународните пазари. Во меѓувреме, банките од Централна Европа беа многу строго регулирани од Европската централна банка (ЕЦБ) во последните години и се рефинансираат со сопствени пари. Издаваме обврзници на меѓународните пазари бидејќи така  ни наложува законската регулатива. Ја зајакнавме и капиталната сила, денес адекватноста на капиталот е речиси 20 отсто, што е значително над минималните барања. Ликвидноста е исто така исклучително робусна, што се однесува на централноевропскиот банкарски систем во целина“, рече Бродњак.

Високите ликвидносни резерви Бродњак ги поткрепи со релевантни бројки: „Соодносот меѓу кредитите и депозитите е над 60 проценти“. Тоа значи дека сите средноевропски банки имаат високи ликвидносни резерви, кои се депонирани или во готовина - во биланси кај централните банки - или во обврзници на Република Словенија, Германија...

Првиот човек на НЛБ додаде дека банките од Централна Европа не финансираат старт-ап компании или крипто проекти.

„Затоа што не верувам дека криптото е имот, а камоли валута, тоа се само белешки во некои системи за кои нема покриеност. Исто така, дозволете ми да истакнам дека пропаднатата банка на Силиконската долина не била регулирана и не прикажувала извештаи за ликвидност. Нашите коефициенти на ликвидност се трипати повисоки од законските, само во НЛБ имаме пет милијарди евра вишок резерви, но не знаеме што со нив, бидејќи Банката на Словенија речиси забранува финансирање на населението во нормални услови“, рече Бродњак, пренесуваат SEEbiz.eu.