На денешен ден, 27 септември 1998 година, на Интернет беше поставена првата верзија на интернет прелистувачот Google. За неколку години се етаблира како клучен пребарувач, а наскоро и како една од најголемите технолошки компании во светот, која денес вреди 1,7 билион долари. Една од областите каде што денес се развива Alphabet (сопственик на Google) е вештачката интелигенција.Токму според изборот од вештачката интелигенција, треба да знаете шест клучни работи за Google, компанијата што ни ги промени животите на сите.

Основачи и почетоци

Гугл е основан во 1998 година од Лери Пејџ и Сергеј Брин додека тие беа докторанти на Стенфорд. Првично беше замислен како истражувачки проект наречен „BackRub“. Google тогаш беше официјално лансиран на 4 септември 1998 година во гаража во Менло Парк, Калифорнија.

Ранг на страници на алгоритам

Google се издвојува од другите пребарувачи поради својот уникатен алгоритам наречен PageRank. Овој алгоритам ја оценува важноста на веб-страниците врз основа на бројот и квалитетот на врските што водат до нив, што резултираше со порелевантни резултати од пребарувањето за корисниците.

Проширување на бизнисот

Иако започна како пребарувач, Google се прошири на многу други услуги и производи, вклучувајќи ги Gmail, Google Maps, Google Drive, оперативниот систем Android, Google Assistant и многу други. Компанијата исто така влезе во светот на хардверот со производи како што се телефоните Google Pixel и паметните звучници на Google Home.

Создавањето на азбуката

Во 2015 година, Google помина низ голема корпоративна реорганизација и се најде под покривот на поголема компанија наречена Alphabet Inc. Целта на овој потег беше да се одвои основната дејност на Google (пребарување, Android, YouTube) од другите амбициозни проекти како Waymo (автономни возила) и Calico (истражување за продолжување на животот).

Прашања за приватноста и етиката

Со текот на годините, Google често се наоѓаше на удар на критики поради прашањата за приватност, цензура и етички дилеми. Како што растеше компанијата, така растеше и количината на податоци што ги собира од своите корисници, што предизвикува загриженост за заштитата на приватноста и како тие податоци се користат.

Иновациите и иднината

И покрај предизвиците, Google останува еден од водечките иноватори во технолошката индустрија. Компанијата инвестира во истражување на вештачка интелигенција, квантно пресметување, здравствени технологии и многу други области кои ја обликуваат иднината на технологијата и општеството.