Европа вложува 240 милијарди евра во електропреносната мрежа, со планови за изградба на нова мрежа кон Србија и Босна и Херцеговина, а адути на Хрватска се интерконекциите, Ернестиново-Сомбор и Лика-Бањалука, пишува Јутарњи лист.

 

Во продолжение на подготовките за целосно отфрлање на рускиот гас од сопствените енергетски потреби, Европската унија планира со помош на земјите, кои моментално не се нејзини членови до 2040 година да го зголеми капацитетот на својата мрежа за пренос на електрична енергија преку 141 инвестиција со вкупна проценета вредност од 240 милијарди евра.

Како што се наведува во планот на Европската асоцијација на оператори на преносни мрежи (ENTSO-E), капацитетот на далноводот, кабли и друга опрема за пренос на електрична енергија низ Стариот континент би се зголемил за 142 гигавати електрична енергија, за 43.000 нови километри од мрежата. А, како резултат на од тие инвестиции ќе се отворат 1,6 милиони нови работни места.

Идејата на европските оператори за пренос на електрична енергија, чиј план наречен TYNDP 2022 беше ставен на јавна дискусија во понеделникот, е брзо да ги поврзат растечките извори на производство на електрична енергија од сонцето и ветерот со мрежата. На тој начин ќе го заменат гасот како гориво во производството на електрична енергија, но и како извор на греење.

Ова значи дека TYNDP е исто така дел од големиот Европски зелен план со цел да се намалат емисиите на јаглерод диоксид за 14 метрички тони годишно до 2030 година преку зајакнување на мрежата.

„Една од главните придобивки од задоволувањето на потребите на системот е поврзување на повеќе потрошувачи со повеќе производители, овозможувајќи им на европските земји да разменат електрична енергија за да го заменат скапото производство на топлина со поевтино, а со тоа да се намали зависноста на Европа од гас. Производството на електрична енергија на гас би се намалило за 75 терават-часови годишно до 2040 година, што е еквивалентно на 14 отсто од производството на електрична енергија на ЕУ на гас во 2021 година“, се наведува во планот на здружението ENTSO-E, кое обединува 38 европски оператори за пренос на електрична енергија.

 Меѓу нив има и оператори од земји кои не се членки на ЕУ, како и Хрватскиот преносен систем оператор (ХОПС), кој е важен за инвестициите што ХОПС мора да ги направи во рамките на планот на споменатата европска асоцијација.

Имено, од 141 инвестиција од тој план, за две носител е ХОПС, но во соработка со оператори од други земји. Станува збор за изградба на нова 400 киловолтна интерконекција Ернестиново-Сомбор во соработка со оператор од Србија и зајакнување на мрежата Риека-Сплит со крак за БиХ, односно нова 400 киловолтна интерконекција, Лика-Бањалука, за што е потребна соработка со оператор од БиХ, наведува Јутарњи.