Google Translate претходно поддржуваше превод од 133 јазици, а компанијата рече дека тековното ажурирање е најголемото досега. Компанијата вели дека дополнителни 110 јазици имаат повеќе од 614 милиони говорници, така што најновото ажурирање ќе овозможи преводи за дополнителни осум проценти од светската популација.

 

Некои од овие јазици, како што е кантонскиот кинески, имаат над 100 милиони говорници, додека „Гугл“ исто така одлучи да ги поддржи ретките јазици во Африка на кои им се заканува изумирање.

Шахмуки („од устата на кралевите“), варијанта на пенџабискиот јазик најраспространет во Пакистан, е додаден заедно со афар, тонски јазик што се зборува во Џибути, Еритреја и Етиопија, за кои компанијата рече во соопштението. најмногу помогнаа волонтерите.

Манкс, келтскиот јазик на Островот Ман, исто така беше додаден откако тој речиси изумре со умирањето на неговиот последен изворен говорник во 1974 година. Заживувачкото движење на овој јазик на островот резултираше со тоа што сега има илјадници говорници.

Лингва франка на Папуа, Нова Гвинеја, Ток Пизин, е додаден на Google Translate, а Google забележува дека бидејќи креолскиот јазик се заснова на англиски, корисниците на апликацијата што зборуваат англиски треба да се обидат да преведат на Ток Пизин бидејќи „може да го разбере значи подобро!"

Google планира да додаде повеќе јазици на својот Преведувач во наредниот период бидејќи се стреми да ја исполни својата претходно најавена Иницијатива за илјада јазици​​- обврска која компанијата ја презема за да изгради модели

на вештачка интелигенција која поддржува илјада најзастапени јазици во светот. Како што VI технологијата како што е PaLM 2 продолжува да напредува, тој процес ќе стане уште побрз, велат од компанијата.

„PaLM 2 беше клучен дел од сложувалката, помагајќи му на Преведувачот поефективно да учи јазици кои се тесно поврзани еден со друг, вклучувајќи ги и јазиците блиски до хинду, како што се Авади и Мардвади, и француските креоли како сејшелскиот креолски и маурицијанскиот креолски“, се вели во соопштението.

-Јазичниот модел PaLM 2 е обучен на повеќе од 100 јазици, што ја зголеми неговата способност за разбирање, генерирање и преведување на различни текстови, вклучувајќи идиоми, песни и гатанки, според веб-страницата на Google.