Шарплес и Мелдал ја поставија основата за функционална форма на хемија - клик хемија - во која молекуларните градежни блокови се спојуваат брзо и ефикасно. Берточиева ја користела оваа форма на хемија во нови области и почнала да ја применува на живите организми.

 

Бери Шарплес - кому ова му е втора Нобелова награда за хемија - беше првиот што ги иницираше овие истражувања. Околу 2000 година, тој го измисли концептот на хемија на кликови, што е форма на едноставна и сигурна хемија каде што реакциите се случуваат брзо и се избегнуваат несакани нуспроизводи.

Инаку, Бери Шарплес е петтиот научник на кого му се доделени две Нобелови награди

Намена 

Набргу потоа, Мортен Мелдал и Бери Шарплес – независно еден од друг – го претставија она што моментно е круна на хемијата за кликање: ацид-алкин циклоадиција катализиран од бакар. Ова е елегантна и ефикасна хемиска реакција која сега е во широка употреба. Меѓу многуте други намени, се користи во развојот на фармацевтски производи, за мапирање на ДНК и за создавање материјали попогодни за намената.

Керолин Бертоци ја подигна клик хемијата на ново ниво. Со цел да мапира важни, но недопирливи биомолекули на површината на клетките - гликани - таа развила реакции на кликање кои функционираат во живите организми. Неговите биоортогонални реакции се одвиваат без да се наруши нормалната хемија на клетката.

Овие реакции сега се користат на глобално ниво за истражување на клетките и следење на биолошките процеси. Користејќи биоортогонални реакции, истражувачите го подобрија таргетирањето на антиканцерогените лекови, кои сега се тестираат во клиничките испитувања.

 

Керолин Р. Бертоци е родена 1966 година во САД. Докторирала во 1993 година на Универзитетот во Беркли, Калифорнија, и е професор на Универзитетот Стенфорд, Калифорнија, САД.

 Мортен Мелдал, роден 1954 година во Данска- докторирал во 1986 година на Техничкиот универзитет во Данска, Лингби.Тој работи како професор на Универзитетот во Копенхаген, Данска.

К. Бери Шарплес е роден 1941 година во Филаделфија, Пенсилванија, САД. Докторирал во 1968 година на Универзитетот Стенфорд, Калифорнија, и е професор на Институтот за биомедицински науки, Ла Јола во Калифорнија, САД.