Хрватската фармацевтска компанија PharmaS на почетокот на септември успешно го заврши процесот за стекнување на мнозински удел во шпанската Mabo Farma со седиште во Мадрид.

Во соопштението се наведува дека Mabo Farma е најбрзо растечка генеричка компанија во Шпанија, чие портфолио вклучува повеќе од 200 производи, главно лекови на рецепт, но и лекови без рецепт (OTC) и додатоци во исхраната. Оваа фармацевтска компанија остварува годишен приход од околу 35 милиони евра со повеќе од 70 вработени, пренесува Seebiz.

Една од главните предности на Mabo Farm е доброто познавање на шпанскиот пазар и широката продажна мрежа со повеќе од четириесет продажни претставници кои ја покриваат цела Шпанија, вклучувајќи ги дури и Балеарските Острови и Тенерифе.

Со оваа меѓународна аквизиција, освен што го прошири своето портфолио и се потврди како една од најсилните домашни фармацевтски компании, ФармаС ја отвора вратата на шпанскиот пазар за сопствени домашни производи, кои наскоро ќе се најдат на полиците на шпанските аптеки.

„Влегувањето на шпанскиот пазар е почеток на нашиот петгодишен стратешки план, чија цел е да се прошириме на нови пазари во Западна Европа и да продолжиме да ја градиме PharmaS како силен меѓународен играч во областа на лекови на рецепт и без рецепт, како и додатоци во исхраната. За нашите вработени ова е можност да стекнат важно меѓународно искуство. Она што особено не радува е што наскоро ќе ги видиме хрватските производи на полиците низ цела Шпанија. Исто така, со ова ја покажуваме силата и стратешкото значење на целата фармацевтска индустрија во Хрватска, која генерира повеќе од 70 отсто од своите приходи преку извоз во околу 60 земји низ светот“, изјави Јерко Јакшиќ, претседател на Управниот одбор на ФармаСа.

Хрватската компанија ФармаС работи од 2008 година, седиштето е во Хрватска, а има вработени во седум земји. Денес, PharmaS има повеќе од 200 регистрирани генерички лекови, а исто така е препознатлив по своите фармацевтски квалитетни додатоци во исхраната, вклучувајќи го Dietpharm како и многу други успешни брендови (Multivita, ProBalance, Dormirin, UriRoyal, Pro Beta Glucan, Hartikol, Femipause , Флориотик, Диарино и ПренаталС).