Италијанската Интеса Санпаоло на почетокот на неделава објави дека ќе преземе 99,98 отсто од романскиот заемодавател First Bank од американскиот приватен капитален фонд JC Flowers.

Трансакцијата, која се очекува да биде затворена до првиот квартал на 2024 година, ќе го удвои присуството на Intesa Sanpaolo во Романија, се вели во соопштението за печатот на компанијата.

Договорот доаѓа само неколку дена откако Уникредит Романија, дел од италијанската Уникредит, ги објави плановите за спојување со Алфа банка Романија, филијала на грчката Алфа банка, која ќе задржи 9,9 отсто од акциите во комбинираната компанија.

Договорот го означува излегувањето на американскиот инвестициски фонд од Романија и сега го чека одобрението од Централната банка на Романија, БНР, Европската централна банка и Советот за конкуренција, соопшти адвокатската канцеларија „Клифорд Ченс Бадеа“, која ја советуваше „Џи Си Флауерс“, пренесува Seenews.

Intesa Sanpaolo, која е присутна во Романија од 1996 година, има околу 60.000 клиенти во земјата преку 34 филијали и има вкупна актива од 1,5 милијарди евра (1,59 милијарди долари).

Првата банка е основана во Романија во 1995 година како Патер банка. Потоа, заемодавачот беше купен и преименуван од грчката банка Пиреус во 2000 година, а беше купен од JC Flowers во 2018 година. Во 2019 година, First Bank ја презеде Leumi Bank Romania. Заемодавачот поседува 40 филијали во Романија и има вкупен имот од 1,5 милијарди евра. Тој е фокусиран на опслужување на малите и средни претпријатија и клиентите на мало.