Парите ги користиме секој ден, но ретко (или никогаш) се прашуваме што навистина се крие зад нивното име.

Сигурно секој од нас барем еднаш држел во рака фунта стерлинг, американски долар, јапонски јен или швајцарски франк, но ретко кој се запрашал зошто го носи тоа име.

Иако името на некои пари е помалку важно од нивната вистинска вредност, приказните за потеклото на некои валути се навистина интересни и забавни, па затоа не е лоша идеја да го прошириме нашето знаење за парите денес.

Британска фунта

Британската фунта е создадена пред околу илјада години, во времето на првите држави на територијата на денешна Велика Британија и поради тоа често се смета за најстарата валута на светот.

Точното потекло на неговото име не може да се утврди, но се претпоставува дека потекнува од староанглискиот збор „steorra“, што значи ѕвезда. Норманите, кои во тоа време ги населувале Британските острови, на овој збор го додале деминутивот „линг“ за да го создадат името „мала ѕвезда“.

Саксонското кралство пуштило во оптек свои пари, а првата серија имала една фунта сребро во неа. Фунтата е англосаксонска единица за тежина и така сегашната британска валута го добила своето име од комбинацијата на овие два збора.

Американски долар

Доларот стана официјална валута во САД во 1792 година, а потеклото на неговото име е доста комплицирано. Парите ковани низ вековите во централните и западните делови на Европа ги носеа имињата „талер“, „далер“, „далар“. Варијанта на тоа име била „примена“ и во Холандија, а една холандска монета, именувана како „gleeuwendaler“ била полесна од другите,а со самото тоа и многу популарна. Во одреден момент, таа монета стигнала до Нов Амстердам, односно денешен Њујорк, и се одомаќинила „преку барата“, пишува Каматица.

Банкнотите, долари не се печатат на хартија произведена од дрво, целулоза туку од специјално изработени листови од памук.

Јен

Јапонската национална валута своето име го должи на зборот „ен“, што на јапонски значи круг.

Странците кои ја посетувале Јапонија во текот на 19 век погрешно го изговарале овој збор како „јен“, а новото име го „запечатил“ американскиот мисионер Џејмс Кертис Хепберн, кој го внел овој збор како „јен“ во својот јапонско-англиски речник. И така остана.

Јенот официјално е дефиниран како 26.956 грама сребро.

Во периодот 1949- 1971 година јенот бил врзан за американскиот долар, со курс 360 јени за еден долар. Но, од 1971 година јенот добил пазарен курс.

Франак

Франк е историско име на монетарната единица на неколку земји. Се смета дека зборот франк доаѓа од латинскиот натпис francorum rex („крал на Франките“) кој бил втиснат на првите француски монети. Исто така, постои мислење дека зборот франк потекнува од францускиот збор franc, што значи „слободен“.

Од 14 до 17 век, различни валути на територијата на Франција го носеле името франак, кое станало популарно како општо име за пари. Постои и верување дека зборот доаѓа од германскиот јазик и значи, грубо преведено, „бесплатни пари“.

Франкот се користел во Франција, Белгија, Монако и Луксембург до воведувањето на еврото на 1 јануари 2002 година. Франкот сè уште е монетарната единица во Швајцарија. Освен во Швајцарија, франкот сè уште е валута во поранешните француски колонии во Африка (т.н. Franc CFA) и Полинезија (т.н. Franc CFP).