Кина го постигна најдолгиот континуиран висок раст во светот и извлече 800 милиони луѓе од сиромаштија од доцните 1970-ти до епидемијата на Ковид. Иако нејзиниот економски и социјален развој беше изложен на остри критики од Западот, самите кинески граѓани генерално се задоволни од резултатите од работата на нивните државници и бирократи.

Кинеската економија, со вкупен обем од 17,7 трилиони долари во 2023 година, номинално е втора во светот зад САД, но земјата на Далечниот Исток, кога ќе се прилагоди на цените, во реални услови на големината на економијата, всушност ги надмина САД уште во 2016 година.

Покрај тоа што е водечка светска економија во реални услови, Кина е и најголем светски производител - дури 30 отсто од светското индустриско производство се изведува таму. Таа населена земја е и најголемиот надворешно трговски партнер за повеќе од 120 земји во светот.

И покрај важноста на Кина за светската економија, нејзините компании на Запад секоја година се под зголемен притисок од различни видови санкции. Тие се делумно оправдани со политички и идеолошки причини, фактот дека Кина е агресивна и авторитарна држава која сака да го поткопа меѓународниот поредок и поради нејзиниот однос кон граѓанските слободи не заслужува да тргува и да профитира. Згора на тоа, во западниот политички дискурс, економскиот и социјалниот напредок на Кина во изминатите неколку децении често се минимизира со тврдењата дека е сомнителен, па дури и безвреден, бидејќи не е придружен со политичка демократизација.

Разлики во перцепцијата на демократијата

Меѓутоа, додека на Запад, поради постоењето на еднопартиски систем, цензура над политичките неистомисленици и наводното гушење на правата на малцинствата, Кина се доживува како недемократска и авторитарна држава, самиот кинески народ генерално верува дека домашната политичката елита направи добра работа во последните децении со тоа што на мнозинството граѓани им обезбеди вработување, медицинска нега, пензии и континуиран раст на животниот стандард.

Интересно е и тоа што, поради широката акција за искоренување на партиското самоволие и корупција, како и напорите да се зауздаат ​​незаконските активности на новите милијардери преку поконзистентно и строго спроведување на законските прописи, што ги спроведе владата на претседателот Сија. Во последните десет години, просечните граѓани во Кина се убедени дека во нивната земја постои вистинска демократија, во смисла дека владата се грижи за благосостојбата на обичните луѓе. Според нив, САД се со огромниот број бездомници, зависници од дрога, затвореници, екстремните социјални разлики меѓу богатите и сиромашните и партиите кои ја водат политиката во корист на големиот капитал и интересните групи кои ги финансираат и не гласачите, тоа е пример за недемократија или лажна, искривена демократија.

Односно, обичните Кинези веруваат не само дека повеќе луѓе во нивната земја имаат сигурна егзистенција отколку во западните земји, туку и дека јавниот ред и мир, односно безбедноста на просечните граѓани во Кина се на повисоко ниво отколку во САД или Велика Британија. Едноставно кажано, во кинеските градови нема пукања и смртни случаи во училиштата и универзитетите, образованието и здравствената заштита се достапни дури и за оние со најниски примања, а патиштата и железницата се во многу подобра состојба отколку во САД, кои се сметаат себеси за економски најуспешна и најдемократска земја во светот.

Концептот на општествениот напредок како функција на културата и историјата

Се разбира, зад ова разбирање за демократијата и кон што треба да се стреми општеството стојат историјата и културата. Пред сè, многувековното силно мисловно влијание на конфучијанизмот, кој ја нагласува општествената стабилност и хармонија меѓу владејачките структури и народот, а од владетелите бара учење, морална чистота и најголема можна грижа во однос на нивните поданици, и од нив очекува да да бидат верни, да останат смирени и вредно да ги работат своите должности. Сите тие фактори ја обликуваат кинеската визија за идеално општество и свеста дека политичката елита треба да биде еден вид цврст, но добронамерен чувар над населението.

Исто така, треба да се има предвид дека од средината на 19 век до крајот на Културната револуција, во средината на 1970-тите, Кина помина низ низа војни со странски сили и внатрешни конфликти и превирања, како што беа масовниот глад и идеолошки прогон, кој одзеде десетици милиони животи, што несомнено влијаеше на силната желба за стабилност и мир.

Тука е и комунистичката теорија и практика, која го нагласува егалитаризмот, се обидува да ги ублажи социјалните разлики и да им даде на селаните, работниците и војниците почит и социјален статус што генерално не ги уживаат во капиталистичките земји, каде што пример се приватните претприемачи, банкарите и берзанските шпекуланти. .

Поради сето ова, веројатно не е изненадување што Истражувањето за светските вредности спроведено во 2020 година покажа дека дури 95 отсто од испитаниците Кинези ја претпочитаат безбедноста пред политичката слобода.

На крајот на краиштата, нивната земја има население од 1,4 милијарди луѓе и само за да се одржи мирот, да се хранат и да се вработат толку многу луѓе, особено кога ќе се земат предвид сите географски и климатски, јазични и културни разлики во земјата, потребна е огромна мудрост и вештина во управувањето. Воведувањето на повеќепартиски систем во такви услови би можело да дејствува како центрифугална сила која го дели и го расцепува општеството и од таа гледна точка е јасно зошто кинеските граѓани имаат многу повеќе трпение и разбирање за централизиран еднопартиски политички систем отколку населението во западните земји.

Секако, можно е во блиска иднина, поради растот на економскиот просперитет и социјалната сигурност, материјалното збогатување да стане помалку приоритет за кинеските граѓани, а политичките слободи да добијат поголемо значење во нивната свест, но засега, генерално се задоволни од постигнатото во изминатите неколку децении.

Завидни резултати

И навистина, во четирите децении до почетокот на епидемијата на Ковид во најнаселената земја во светот, околу 800 милиони луѓе беа извлечени од сиромаштија и владата во Пекинг официјално објави дека ја искоренила екстремната сиромаштија.

Се разбира, овој забрзан развој бил следен од низа проблеми. Некои од нив се должеле на огромното загадување на животната средина, експлоатација на работници, прегревање на пазарот на недвижности, вишок на производствени капацитети и маса на лоши долгови - тешкотии што можеа да се видат и во други земји кои се индустријализираа со брзо темпо.

Сепак, Кина постигна највисок и најдолг економски раст во историјата на човештвото (што, се разбира, не се потпираше на колонијалната експлоатација на туѓите човечки и материјални ресурси). Според податоците на Светска банка, таа постојано бележи висок раст од над пет проценти од 1977 до 2019 година и, иако значително понизок од почетокот на пандемијата на Ковид, нејзиниот економски раст продолжува до ден-денес.

За илустрација, просечниот раст на БДП на Кина за периодот од три и пол децении помеѓу 1978 и 2012 година беше дури 9,4 отсто, со неверојатни скокови од 15,2 отсто во 1984 година и 14,2 отсто во 1992 година.

Во меѓувреме, земјата стана од масовен производител на облека, играчки и мебел, во земја на најмодерни технологии во области како што се електронската индустрија, програмирањето, телекомуникациите или вселенската технологија. Односно, таа се трансформираше во земја на технолошки иновации и светски лидер во науката, која повеќе не е само „фабрика на светот“, туку и расадник на знаење.

Нејзиниот модел на контролиран капитализам прошаран со социјалистички погледи, во кои се охрабрува приватното претприемништво (на пример, во дваесетгодишниот период на почетокот на минатиот век во Кина, беа основани 30 милиони приватни претпријатија, а 80 отсто од работниците во Кина денес се вработени во приватни компании). Меѓутоа, централната влада внимателно избира развојни стратегии додека локалните власти водат конкретна битка за привлекување странски и домашен капитал, сега е модел за многумина, особено во Азија, и се чини дека постепено ги надминува западните развојни модели .

Целиот свет не е и не треба да биде ист, а политичкото уредување и слободата на говорот треба да го имаат граѓаните на таа земја, а не странските влади и медиумите. Кинескиот модел на развој заслужува да биде проучен и почитуван, а кинеските претпријатија во странство прифатени без идеолошки предрасуди.