Пицата – симбол на совршено тесто, свежи состојки и вековна традиција – повеќе не е исклучиво италијанско наследство. Во 2025 година, Скопје со својата пицерија „Мато Наполетано“ се искачува на врвот на европската гастрономија, потврдувајќи ја својата улога на иновативен и автентичен дел од најдобрите кулинарски искуства на стариот континент.
„Мато Наполетано“ се најде на 17. место во престижната ранг-листа „50 Top Pizza Europa 2025“, меѓу најдобрите пицерии на Европа. И покрај малиот пад од едно место во однос на минатогодишното рангирање, скопската пицерија останува во топ 20 на континентот – реткост за град надвор од Италија или главните европски метрополи.
Но, успехот не се завршува тука: „Мато Наполетано“ доби и специјална награда за „Најдобра понуда на паста за 2025“ (Best Pasta Proposal 2025 – Pastificio Di Martino Award), признание што ретко се доделува на локали надвор од Италија. Овие награди ја потврдуваат посветеноста на квалитетот, иновацијата и автентичноста што ја нуди скопската пицерија.

Место каде што традицијата се среќава со урбаниот дух
„Мато Наполетано“ не е само пицерија – тоа е место каде што неаполската традиција се спојува со современиот дух на Скопје. Локалот работи секој ден од 9 до 24 часот, нудејќи автентични италијански вкусови од појадок до вечера, вклучувајќи и оригинално италијанско кафе.
Реномираните критичари ја опишуваат пицата како „мека, со изразен корнишон, во стилот на современата неаполска школа“. Менијата се богати со класични вкусови како Маргарита, гурмански варијанти со пармски пршут и пикантни пици. Винската карта е богата со врвни италијански етикети, а изборот на пива и коктели го надополнува секој оброк.
Топлиот ентериер со видливи цигли и пријатната тераса ја прават пицеријата привлечна и за локалци и за туристи. Младиот и професионален персонал придонесува за динамична и пријатна атмосфера.
Гастрономски белег на Скопје и магнет за туристи
Во време кога европските метрополи се натпреваруваат кој ќе понуди поавтентично италијанско искуство, „Мато Наполетано“ стана препознатлив белег на Скопје. За градот, ова признание значи многу повеќе од уште една награда – тоа е доказ дека Скопје може да биде гастрономска дестинација од европски ранг.
Пицеријата ги привлекува љубителите на добрата храна од целиот регион, но и туристите што сакаат да откријат нешто ново и автентично во македонската престолнина.
„Мато Наполетано“ не само што ги руши стереотипите за тоа каде може да се јаде врвна неаполска пица, туку го поставува Скопје на гастрономската карта на Европа.
Балканскиот дух меѓу европските гиганти
Иако италијанските пици се сè уште синоним за квалитет и традиција, „Мато Наполетано“ покажува дека врвната пица може да се направи и во срцето на Балканот. Со внимателен избор на состојки, почитување на неаполската традиција и отвореност кон нови вкусови, оваа пицерија заслужено го носи епитетот најдобра во Македонија и една од најдобрите во Европа за 2025 година.
Присуството на „Мато Наполетано“ во топ 20 на Европа е инспирација за сите локални гастрономи и доказ дека македонската сцена има што да понуди на светот.
Во рангирањето, покрај Скопје (17. место), се најде и „Франко пица бар“ од Загреб, Хрватска (15. место), додека „Пиетра“ од Белград, Србија, е рангирана на 26. место. „Попс пица“ од Љубљана, Словенија, е прогласена за најдобра во Словенија, иако не е во топ 20. Овие резултати ја потврдуваат променетата слика за европската пица – нејзиниот квалитет и иновација веќе одамна не се ограничени само на Италија.
„Мато Наполетано“, со својата автентичност и креативност, е гордост на Скопје и инспирација за целиот регион, докажувајќи дека балканските градови можат да бидат дел од врвната европска гастрономија. Ова е приказна за страста, трудот и визијата – и уште еден доказ дека Скопје има свој нов, вкусен амбасадор на светот.