Шумадијската шливовица од дестилеријата кај Рача Крагуевачка е првата и единствена ракија со заштитено географско потекло, која доаѓа од Србија. Оваа ракија мора да се одлежи најмалку 18 месеци во дабови буриња.

 

Оваа дестилерија е прогласена за трета најмодерна дестилерија во светот, додека го држи првото место во Европа. Засега е единствената која произведува ракија со заштитено географско потекло од Србија, Шумадијска шливовица, а го држи и рекордот во категоријата најскапо продаден пијалак од Србија. Шише старо 30 години лани е продадено за неверојатни милион и 750 илјади динари на светска аукција.

Производството на ракија во оваа дестилерија е продолжение на семејната традиција на производителот од родното место на водачот Караѓорѓе, која започна во 1935 година.

Во оваа дестилерија се смета дека е важно да се одвои коската од овошјето и во ракијата не завршува ништо што би додала горчина на вкусот. Преработката на овошјето се прави така што јадливите делови од овошјето завршуваат во ракија. Вака обработените плодови одат во ферментаторите кои се третираат како посебен миксер, кој е уникатен во процесот на производство на ракија и овде е имплементиран за прв пат.

Шумадијската шливовица од оваа дестилерија е првата и единствена ракија со заштитено географско потекло, а која доаѓа од Србија. Оваа ракија мора да одлежи 18 месеци во дабови буриња.

„Се решивме на овој чекор за да го заштитиме богатството на Србија, за да ја заштитиме српската ракија, шумадијската шливовица, која доаѓа од најквалитетните видови сливи, автохтоната црвена ранка, чачанска убавица и чачанската родна. Тоа беше многу напорен и многу скап процес за нашата дестилерија, но и многу неопходен за да се покаже дека Србија има ракии и алкохолни пијалаци кои се со највисокиот можен квалитет и кои можат да се натпреваруваат со сите алкохолни пијалаци во светот.

Безброј пати странците бараа да ја купат целата количина на ракија, но тоа не е поентата на нашата дестилерија. Поентата е да изградиме бренд и да се произведе ракија која утре ќе може да ги победи другите светски јаки алкохолни пијалаци и која ќе ја промовира српската шливовица како српска марка“,  информираат од дестилеријата.

Комбинацијата на традиционален рецепт кој се пренесува од колено на колено доведе до тоа српската ракија да биде најдобро оценета и да се продава за речиси 15 илјади евра.

Оваа луксузна шливовица е произведена во ограничена серија од 954 шишиња.

„Првото шише совршенство е продадено на светска аукција по цена од 1.750.000 динари, што го прави и најскапиот алкохолен пијалак продаден од Србија на сите времиња. Таа ракија 30 години одлежана во дабови буриња, направени од посебен стар даб, и произведена по стара технологија. Карактеристики кои и донесоа  највисока оценка 19,9, поради што се рангира како најдобра српска шливовица на сите времиња.

Производството на оваа ракија не било воопшто лесно и ретко кој дестилат може да го достигне тој квалитет и после толку години да има таков вкус, мирис и боја и кога ќе ја извадите од бурето и ја ставите во шише да стане  вистинско совршенство“, објаснува технологот на оваа дестилерија.