НЛБ денеска објави понуда за преземање на Аддико банка. Нуди 20 евра по акција, минус сите идни исплати на дивиденди. Понудата ќе важи до 16 август.НЛБ сака да се стекне со мнозинскиот пакет во банката со седиште во Виена. НЛБ сака да стекне значителен мнозински удел во банката со седиште во Виена. 

Понудата за преземање и проспектот за купување, којшто се однесува на сите акции на Аддико банка, беа објавени на страниците на австриската комисија за преземање и НЛБ. Менаџментот на НЛБ ќе ја презентира понудата пред заинтересираните страни на онлајн презентација во понеделник попладне, соопшти денеска НЛБ преку веб-страницата на Љубљанската берза.

Како што стои во понудата за преземање, НЛБ сака да стекне најмалку 75 отсто од акциите на Аддико банка. Воедно, од банката очекуваат сите процедури околу преземањето на банката да завршат во рок од една година.

Аддико банка, со седиште во Виена, е создадена од источноевропскиот дел на поранешната банка Хипо Алпе Адриа. Присутна е во Словенија, Хрватска, БиХ, Србија и Црна Гора. Специјализирана е за водење бизнис со населението и малите претприемачи.

Акциите на Аддико банка котираат на Виенската берза. Сопственоста е многу дисперзирана. Меѓу главните сопственици се Agri Europe, DDM Invest III, Alta Pay Group, Wellington Management Group, Европската банка за обнова и развој, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten и други.

 За банката е заинтересирана и компанијата „Агри Европа“, во сопственост на српскиот бизнисмен Миодраг Костиќ, која ја контролира Горењска банка во Словенија. Во средината на мај компанијата објави понуда за купување на 17 отсто од акциите на Аддико банка. Понудата важи до 27 јуни, и нуди 16,24 евра бруто по акција или 17,50 евра минус веќе исплатената дивиденда за лани. „Агри Европа“ претходно имаше нешто помалку од 10 отсто од акциите во Аддико.

На крајот на март, српскиот бизнисмен Давор Мацура, кој е на чело на компанијата Alta Pay Group, влезе во сопственост на Аддико банка. Кон средината на мај, по купувањето на 6,9 отсто од акциите, оваа компанија требаше да поседува 9,6 отсто од акциите, а преку други финансиски инструменти требаше да дојде до 26,8 отсто или вкупно 36,5 отсто. Се наведува дека делот го купила преку белградската компанија Diplomat Pay.

Како што напишаа во НЛБ, нивната понуда ја сметаат за конкурентна понуда на Агри. Акционерите на Аддико банка кои ја прифатиле понудата на Агри пред објавувањето на документите за преземање објавени од НЛБ можат да се повлечат од неа и да ја прифатат понудата на НЛБ, наведуваат оттаму.

НЛБ Групацијата работи во Словенија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора и Србија. Има 2,9 милиони клиенти, речиси 8.000 вработени, 408 филијали.

Вкупниот имот на НЛБ Групата на крајот на март изнесуваше нешто повеќе од 26 милијарди евра.