Геолошкиот водород, понекогаш наречен бел, златен или природен водород, се однесува на водороден гас кој се наоѓа во природна форма под површината на Земјата.

Истражувачките напори за геолошки водород се во тек во земји како што се САД, Канада, Австралија, Франција, Шпанија, Колумбија, Јужна Кореја и други.

„Ристад енерџи“ вели дека возбудата произлегува од надежите дека неискористениот ресурс може да биде „менувач на играта“ во транзицијата на чиста енергија.  

Во тек е глобална златна треска за долго запоставениот ресурс за кој поборниците велат дека може да одигра значајна улога во транзицијата од фосилните горива- ова е топ тема во речиси сите медиуми.

Геолошкиот водород, понекогаш наречен бел, златен или природен водород, се однесува на водороден гас кој се наоѓа во природна форма под површината на Земјата. Се смета дека е произведен од реакции на висока температура помеѓу водата и минералите што содржат железо.

Водородот како извор на енергија

Водородот долго време се смета за еден од многуте потенцијални извори на енергија кои би можеле да играат клучна улога во енергетската транзиција, но повеќето се произведува со користење на фосилни горива како јаглен и природен гас, процес кој генерира значителни емисии на стакленички гасови.

Зелениот водород,како процес кој вклучува разделување на водата на водород и кислород со користење на обновлива електрична енергија, е еден исклучок од она што е познато како виножито со боја на водород. Сепак, неговиот развој е попречен од зголемени трошоци и предизвикувачкото економско опкружување

Во овој контекст, моментумот се гради околу геолошкиот водород. Истражувачките напори сега се во тек во земји како што се САД, Канада, Австралија, Франција, Шпанија, Колумбија, Јужна Кореја и други.

Истражувањето објавено претходно овој месец од „Ристад енерџи“ откри дека 40 компании лани активно барале геолошки наоѓалишта на водород, за разлика од - од само 10 во 2020 година.

Консултантската фирма, која ја опиша потрагата по геолошки водород како „ грозница на бело злато“, рече дека возбудата произлегува од надежите дека неискористениот ресурс би можел да биде „менувач на играта“ во транзицијата на чиста енергија.

„Би рекол дека ова е нешто релативно старо и ново на некој начин“, изјави за CNBC Мин Кои Ле, раководител за истражување на водород во „Ристад енерџи“. „Првиот проект што откри водород беше пред некое време, но тој никогаш не дојде од таму, нели? Луѓето никогаш сериозно не се обиделе да одат во истражување“.

Случајно откритие

Првото откритие на геолошки водород се случи во 1987 година во мало село на приближно 60 километри (37,3 милји) од главниот град на Мали, Бамако. Неуспешниот обид за бушење на водата во канадскиот хидром наиде на изобилство на гас без мирис за кој случајно беше откриено дека е многу запалив. Бунарот набрзо бил запушен и заборавен.

Речиси две децении подоцна, последователните истражувања на локацијата открија геолошки резервоари кои содржат речиси чист водороден гас. Денес, ресурсот се користи за снабдување со електрична енергија на селото Буракебугу.

Минатата година, истражувачите го открија досега најголемото геолошко наоѓалиште на водород во светот, во источниот француски регион Лорен. Неочекуваното откритие дополнително го поттикна интересот за потенцијалот на чиста енергија.

Џефри Елис, истражувачки геолог од Програмата за енергетски ресурси на Геолошкиот институт на САД (USGS), изјави за CNBC дека може да има огромно количество природен водород закопано во подземни резервоари ширум светот.

Тој, сепак, предупредува дека повеќето од нив веројатно се премногу длабоки или предалеку за да бидат економски исплатливи. Сепак, Елис тврди дека само неколку проценти од геолошкото обновување на водородот може да биде доволно за да се задоволи целата проектирана побарувачка за 200 години.

„Потенцијалот е таму, но ние мора да ја завршиме работата“, рече Елис, додавајќи дека се потребни повеќе инвестиции за да се забрзаат истражувањата и развојот во раните фази.

Американското Министерство за енергетика, минатиот месец објави дека вложува 20 милиони долари за поддршка на 16 проекти низ целата земја за унапредување на природното подземно производство на водород. Се вели дека енергетскиот ресурс потенцијално може да произведе нула емисии на јаглерод кога се согорува или се користи во горивни ќелии.

Има и такви кои се против. Уште повеќе, една коалиција е загрижена за еколошкиот процес на екстракција, а предизвиците за транспорт и дистрибуција значат дека геолошкиот водород најверојатно нема да се најде онаму каде што е најпотребен.