Rimac Technology, специјализиран снабдувач на технолошки решенија за електрични возила за светските производители на автомобили, најавува долгорочно партнерство со BMW Group во делот на обезбедување на  високонапонски батерии за палетата производи на BMW Group - во идните генерации на модели закажани за втората половина на оваа декада.

Како дел од својата тековна мисија на поместување на границите на EV технологијата, Rimac Technology преминува во следната фаза на развој со испорака на поголеми количини напредни батериски системи. Оваа соработка со BMW Group претставува значајна пресвртница за Rimac Technology, бидејќи претставува најголем и најамбициозен проект што компанијата го презела досега.

Ваквиот развој бара воспоставување на софистицирани автоматизирани линии за производство на батерии во хрватскиот кампус Римац во близина на Загреб. Значителен дел од кампусот ќе биде посветен на овој проект, нагласувајќи ја посветеноста на компанијата за партнерство со BMW Group.

 - Моето деловно патување започна со BMW серија 3 од 1984 година, кој го претворив во електричен автомобил во мојата гаража на 20-годишна возраст, така што тоа е совршено парче симетрија за партнерство со BMW Group денес. Ова означува клучен момент во растот на Rimac Technology, од скромни почетоци до големо долгорочно партнерство со еден од најголемите автомобилски брендови во светот. Тоа е јасен знак за преминот на Rimac Technology од низок добавувач со високи перформанси во производствен капацитет со голем обем за раст на нашиот бизнис, вклучувајќи го и отворањето на кампусот Rimac. Сега сме подготвени да испорачаме големи проекти за водечките брендови во автомобилската индустрија. Јаките страни и стручноста на двете компании се надополнуваат на продуктивен начин.

Стратегијата за електрификација на BMW Group е насочена кон дополнително градење на својата водечка позиција во врвниот сектор за електрична мобилност. Групацијата BMW во партнерството ја носи својата стручност за батериите и електричните погонски системи акумулирани повеќе од 15 години.

Двајцата партнери ќе објават повеќе детали за формата на стратешкото поврзување, како и за неговиот опсег и содржина, во подоцнежна фаза, пренесува Индикатор.