Во случај да се соочат со корупција, студентите можат да ја пријават кај студентските правобранители. Ако се работи за помасовна појава пријавувањето е анонимно, ако е специфичен случај мора да се пријави индивидуално.

Савче Ѓошева од ноември 2023 година ја презеде функцијата на студентски правобранител на најголемиот универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје кој опфаќа 23 факултети. Ѓошева, која е исто така студент како и другите правобранители, ја има улогата на заштитничка на студентските права при нивно прекршување. Но, кога станува збор за корупција, во досегашниот нејзин мандат не се соочила со таква пријава.

„Тоа се должи и на тоа што студентите не ја препознаваат корупцијата бидејќи знаеме дека е навлезена во сите пори. Или пак ако ја препознаваат не се охрабруваат да ја пријават. Постојат индикации дека навистина има корупција во високото образование, тоа можеме да го воочиме и преку секојдневни разговори со студентите, ама истите нема да ни пријават. Најчесто е кога професор бара да му ја купите книгата за да добиете потпис или право да полагате испит. Студентите немаат пријавено иако знаеме дека постои“, вели Ѓошева.

Ставот на Ѓошева е дека повеќе се работи за страв од однос на институцијата и на самиот професор, сметајќи дека се уште постои еден вид на авторитарност.

„Не дека ова се случува на сите факултети ама мислам дека е голем фактор зошто не пријавуваат. Бидејќи ако пријават се плашат дека професорот ќе им се одмазди дали преку помала оцена, преку буткање од испит“, вели таа.

Нула е и бројот на пријави на Факултетот за електротехника и информациски технологии – ФЕИТ. Во тригодишниот мандат на тамошниот студентски правобранителот Стефан Наумовски исто така нема ниту една пријава. Тој вели дека нема проблеми со корупција на факултетот и не слушнал за корумпирани префесори.

„Сум чул дека на одреден кампус постојат корумпирани професори, но, не во форма на таа корупција ние што ја знаеме. Не е експлицитна и вулгарна туку услуга за услуга. Јас можам да сторам нешто за вас во замена за поголема оцена“, вели Наумовски.

И покрај активната промоција на борбата против корупција преку кампањи, Универзитетот Гоце Делчев во Штип кој обединува 15 факултети има и студентски правобранител и одговорно лице за прием на пријави на корупција кое воедно е законска обврска на Универзитетот. Но, до сега нема никаков вид на пријава за корупција од студентите нив.

За разлика од факултетите, студентските правобранители и антикорупциските офицери, на адреса на Антикорупциска изминатите години стигнувале по десетици пријави поврзани со работењето на факултетите или универзитетите.

Во 2022 година до ДКСК се доставени 19 пријави, од кои две се за Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ Скопје. Како што велат од Антикорупциска, едната содржи општи наводи за незаконитости и злоупотреби при Земјоделскиот институт, додека втората за незаконитости на Факултетот за музичка уметност Скопје.

Во 2023 година бројот се зголемил на 30 пријави. Од нив 7 се однесуваат на УКИМ. Една пријава е со наводи за незаконитости при вработување на професор на Богословскиот факултет, потоа за работењето на директор на Институтот за сточарство, друга за несовесно работење поврзана со докторска дисертација на Филозофскиот факултет Скопје. Има и пријава за незаконитост при избор на декан на Факултетот за безбедност, потоа за незаконско работење на Факултетот за земјоделски науки и храна, наводи за незаконско трошење на средства на Филозофскиот факултет Скопје и пријава против докторант на Факултетот за физичко образование, спорт и здравје.

Во 2024 година доставени се 2 пријави, пришто истите не се поврзани со работењето на УКИМ или факултети/институти при УКИМ.