Во време кога предизвиците за работа од дома, осаменоста и отуѓеноста станаа дел од секојдневниот живот за многу вработени, платформата SupportRoom доаѓа како иновативно решение за подобрување на менталното здравје и благосостојбата на работното место.

Со се поголем притисок и очекувања во работното опкружување, оваа платформа нуди единствена поддршка за вработените, а во исто време им овозможува на работодавците увид во општата состојба и расположение на вработените, како и ангажман и мотивација на тимовите. Користењето на оваа платформа може да го зголеми задржувањето на вработените во компанијата.

SupportRoom функционира како холистичка платформа која на вработените им овозможува сеопфатни услуги, од советување со квалификувани терапевти до следење на спиењето, исхраната и физичката активност.

Клучната предност е анонимноста, овозможувајќи им на вработените отворено да комуницираат за нивните проблеми и да добијат персонализиран совет и поддршка во секое време од денот или ноќта, односно кога им е потребно.

На работодавците им нуди вреден увид во емоционалната состојба и ангажираноста на вработените. Со имплементирање на оваа платформа, компаниите можат да го намалат бројот на отсутни денови и да го подобрат задоволството и мотивацијата на вработените.

Статистички, користењето на оваа платформа може да го зголеми задржувањето на вработените во компанијата до 80 проценти, а мотивацијата и задоволството од работата до 95 проценти.

Единство на оваа платформа претставува нејзината способност да ги поддржува вработените на сите нивоа. Од тераписки сесии еден на еден со квалификувани професионалци, преку разговори со финансиски професионалци и деловни тренери, до општи совети за подобрување на животниот стил.

Во свет каде што границите помеѓу работата и приватниот живот се сè повеќе нејасни, оваа платформа е витален ресурс за компаниите кои сакаат да ја подобрат својата работна средина, да ја подобрат продуктивноста и што е најважно, да се грижат за своите вработени на вистински начин.

Во Србија, еден од најдобрите примери за примена на платформата е хотелот „Мериот“ во Белград, кој поради посветеноста кон вработените, преку оваа платформа ја доби наградата за најдобар хотел во светот во 2023 година.

Платформата е глобална, работи на 20 јазици и работи во над 30 земји низ светот. Интересно е што директорката на клиничкиот сектор на оваа платформа е Наѓа Живковиќ, психолог и психотерапевт од Белград, поради што еден од првите јазици на кој се нудела терапија покрај англискиот бил српскиот јазик.