Познатиот македонски бизнисмен, Светозар Јаневски како еден од најистакнатите лидери во регионот во бизнисот е поканет како говорник на 11 -от панел „Западен балкан: региопнална економска соработка“ на овогодинешниот Бизнис форум во Копаоник. 

Јаневски во интервју за „Блиц Бизнис“ на маргините на Бизнис форумот Копаоник зборуваше за пазарот и плановите за регионот.

Тој е претседател на управниот одбор на винарската визба „Тиквеш“, а измина долг пат од заживувањето на скопската пиварница, Кока Кола, Хајнекен, Мек Доналдс... Јаневски рече дека се залага за дигитализација во сите сегменти, но верува дека на краток рок тоа не е доволно за успех на земјата .

Одговарајќи на прашање дали планира и дали воопшто се заинтересирани за нова аквизиција на српскиот пазар, Светозар Јаневски за „Блиц Бизнис“ вели дека кога ќе се појави можноста за аквизиција, тоа ќе се случи.

- Но, ако нема добри можности, тогаш каква корист имаат аквизициите? Се обидовме да купиме, но досега не ја најдовме вистинската можност, посочи Јаневски.

Пред речиси седум години Тиквеш ја изнајми Белградската индустрија за пиво (БИП), а потоа се повлече, што предизвика голем интерес во деловниот свет во регионот. Денеска во очите на Јаневски тоа беше само добар обид.

- Тоа беше добар обид, добра намера, но не успеа, истакна Јаневски.

Гледајќи наназад на панелот на кој учествуваше на овогодинешниот КБФ, Јаневски посочува дека лидерството е клучно за зголемување на регионалната економска соработка во Западен Балкан.

- Родителите се одговорни за своите деца и за нивното воспитување. Сличен принцип се применува и во овој случај. За тоа е одговорно „Лидерството“, а не јас. Никогаш не сум се оддалечил од овие простори и живеам со луѓето со кои работам, гледате, има и Босанци, Словенци... но тие се одговорни за зголемување на регионалната економска соработка, посочи тој.

Според него, најголемата придобивка од поголема соработка и заеднички пазар придонеле и за економијата на Србија и за Македонија.Јаневски вели дека придобивките се исти и за двете.

-Заедничкиот пазар е намалување на трошоците, брзина и експедиција. Зборуваме за вештачка интелигенција и сè уште имаме граници меѓу нас, вели тој.

Имавме и едно, многумина би рекле, суштинско прашање за Јаневски: „Пиво или вино?“, а претседателот на управниот одбор на „Тиквеш“ одговори кратко и јасно:

„Емотивно вино, финансиско пиво!“.

Централна тема на 31.Бизнис форум  во Копаоник, е : „Новиот глобален контекст: предизвиците на неизвесната иднина. Форумот, што започна на 3. март ќе трае до утре, 6. март, а учествуваат повеќе од 200 говорници кои ќе ги изнесат своите ставови, мислења и искуства низ 36 панели и три пленарни сесии за сите важни прашања околу стопанскиот и општествениот живот.

 Блиц.бизнис