Ако му верувате на Бен Анџело, психолог кој се занимава со начинот на живот на исклучително успешните луѓе, сега можете да најдете преку 150 милиони текстови на Интернет кои зборуваат за животните навики на успешните луѓе. Почетната точка на сите овие текстови е дека сите сме слични, биохемиски не се разликуваме многу, но затоа навиките се клуч и она по што се разликуваат Бафет, Маск или Бренсон од остатокот од светот.

Би било интересно да се споредат биохемиските анализи на еден исклучително успешна и активна личност со истите анализи на друга личност која води поинаков живот.

Анализата кај исклучително успешните ќе покаже високо ниво на витамини Д и Б, а сератонин, допамин, ГАБА неутротрансмитер во нормални вредности. Доколку дојде до намалување на нивото на овие хормони или витамин Д, ќе бидат доведени во прашање, фокусот, продуктивноста и високото ниво на концентрација. Сето тоа би било проследено со анксиозност, стрес, па дури и депресија.

Значи, ако е вистина дека сите ние сме повеќе или помалку биохемиски исти, што всушност е потребно за да „скокнеме“ од групата на просечни во групата на „надпросечни“ успешни?

Тајните навики на натпросечните

Што всушност прават таквите „натпросечни“ луѓе, што малку е познато во јавноста, а истовремено користат нови достапни технологии?

Визуелизација

Тие визуелизираат. Редовно. Ова не е тајна ниту новост, особено за деловниот свет. Медитацијата не е само релаксација или рехабилитација на организмот во периоди на голем притисок и стрес, туку суштината е во визуелизацијата. Планирање настани, анализирање на актуелните, наоѓање проблеми, отворање нови патишта, се тоа е моќ на визуелизацијата. Кога се мисли дека опаѓа или умира, тогаш тој мудар и креативен дел од вас излегува на сцената и предлага вистински работи.

Фреквенции од важност

„Binaural beats“ е новитет што стана многу популарен во светот на успехот. За целосен ефект, потребни ви се две слушалки кои емитуваат тон со одредена фреквенција. Овие фреквенции имаат многу позитивно влијание врз функцијата на мозокот и целокупното расположение. На пример, фреквенциите 8-13Hz промовираат релаксација, го подобруваат расположението и ја намалуваат анксиозноста. Други, бета фреквенции (14-30Hz), делуваат на мозокот со зголемување на концентрацијата, ја подобруваат меморијата и будноста. Терапијата се препорачува околу 20 минути на ден (само не додека возите, се разбира).

Додатоци за мозокот

Употребата на Nootropics може да се каже дека е мода, но исто така се нарекува и неопходност. Ваквите суплементи се секојдневна терапија на еден многу успешен свет. Тие се нарекуваат и „паметни лекови“ или „паметни дроги“, „когнитивни засилувачи“. Накратко, ова се синтетички супстанции кои ги зајакнуваат когнитивните функции, ја подобруваат креативноста и управуваат со вниманието. Корисникот е ментално многу буден и ги подобрува сите свои интелектуални перформанси.

Домашна лабораторија

Домашната верзија на лабораторијата е вистинска ексклузива и „хигиената“е задолжителна за успешните луѓе. Без одење на лекар, може да се направи тест на крвта со ваква домашна лабораторија. Поконкретно, овде се развиваат биомаркери кои можат да укажат на потенцијален здравствен проблем, па дури и на психолошки.

Гаџет навики

Ретко кој врвен успешен деловен човек нема секогаш со себе некој од актуелните гаџети за да ја следи состојбата на своето тело, пулсот, дишењето или да се потсети дека е време за оброк или популарното гладување (fasting). Тоа е очигледно присуство во секое време. Се во свои раце!

Спиење

Важноста на спиењето им е јасна на сите кои сакаат да извлечат максимум од себе и од денот, и тоа не спиење било кога и било каде. Се препорачува спиење во целосен мрак, во одредено време без телефони и часовници во близина.

Вежби, но кои?

Физичките вежби, да. Тие се задолжителни. Но, тука е и прашањето каква активност е потребна. На пример:

• Кревањето тегови, на пример, поволно влијае на деловите од мозокот одговорни за сложено размислување, мултитаскинг, решавање проблеми.

• Јогата е одлична за развивање на фронталните делови на кората на големиот мозок, поточно за усогласување на мислите и емоциите.

• Интензивниот тренинг, на пример, го регулира апетитот и зависностите.

Психологот, исто така, тврди дека се повеќе и повеќе високо успешни луѓе завршуваат секој ден со пишување дневник. Секоја вечер писмено размислуваат за изминатиот ден, се анализираат себеси, нивните реакции, ситуации. Сето тоа со цел подобро разбирање на светот и односите со другите за да го дадат најдоброто од себе. Успехот е веднаш зад аголот.