Технологиите се развиваат толку брзо што е тешко да се биде во тек со новите случувања, но извесно е дека одредени области ќе ја преземат доминацијата веќе оваа година. Во прилог на тоа одат и милјардерските вложувања во бројни истражувања и развој на тесно специјализирани технологии од страна на технолошките гиганти, врвни универзитети и влади.

На кои технолошки трендови треба да се обрне внимание во 2023 година?

Вештачка интелигенција

Вештачката интелигенција со години привлекува големо внимание и тоа не само во деловниот и технолошкиот свет.

Во 2023 година, вештачката интелигенција (ВИ) ќе стане реална во многу компании и организации. Вештачката интелигенција без код, со своите едноставни интерфејси за влечење и спуштање, ќе му овозможи на секој бизнис да ја искористи својата моќ за создавање поинтелигентни производи и услуги.

Од големите модерни компании, употребата се пренесува на малопродажба и помали бизниси. Понуда на правилна гардероба на клиентите, како по големина и стил, бесконтактно, поефикасно онлајн купување, подигање и размена на стоки, се само дел од работните места кои ќе ги преземе вештачката интелигенција и со тоа ќе им го олесни секојдневниот живот на корисниците.

Метаверзум

Не се грижам особено за терминот „метаверзум“, но тој стана кратенка за посеопфатен интернет каде што ќе можеме да работиме, да играме и да се дружиме на стабилна платформа.

Технологијата за зголемена реалност (AR) и виртуелна реалност (VR) ќе продолжи да напредува. Една област на која треба да се внимава е работната средина во метаверзумот - во 2023 година предвидувам дека ќе имаме повеќе интересни средини за состаноци каде што ќе можеме да разговараме, размислуваме и креираме.

Метаверзум е платформа која ќе ни овозможи да се дружиме со пријателите, да учиме, да купуваме, па дури и да работиме во виртуелен простор. Реалниот свет ќе се спои со виртуелниот кога метаверзумот ќе го достигне својот целосен потенцијал. Затоа Facebook и Google инвестираат милијарди долари за да го забрзаат развојот.

Се проценува дека метаверзумот ќе донесе дополнителни пет милијарди долари на глобалната економија до 2030 година, а годината што е пред нас е клучна бидејќи ќе ја дефинира насоката и брзината на развојот. Проширената  и виртуелната реалност, како дел од метаверзумот, исто така ќе продолжат забрзано да се развиваат.

Аватар – присуството што го проектираме додека комуницираме со други корисници во дигиталниот свет може да изгледа и да се движи исто како нас во реалниот живот.

Зелен водород

Климатската криза го стега обрачот и затоа сите очи се вперени во таканаречениот зелен водород. Може да се користи во прехранбената, хемиската или индустријата за вештачко ѓубриво, наместо фосилни горива. Најеколошки е затоа што не е отровен, а од неговото согорување се добива вода. Предностите на водородот се тоа што е исклучително енергетско гориво. Супергориво три пати посилно од кое било друго што сме го користеле досега. Главната негова карактеристика е што за разлика од другите фосилни горива, тој можеме да се произведе со трансформирање на електричната енергија во водород.

Во светот моментно има околу 30.000 автомобили кои користат водород, триесетина возови, а интензивно се работи на воздушниот сообраќај и поморскиот транспорт бидејќи водородот, за разлика од електричната енергија складирана во батериите, овозможува поголема мобилност.

Дигитални близнаци

Веќе гледаме нов мост помеѓу дигиталниот и физичкиот свет, а овој тренд ќе продолжи и во 2023 година. Постојат две компоненти за ова спојување: дигитална близнак технологија и 3D печатење.

Дигиталните близнаци се виртуелни симулации на процеси, операции или производи во реалниот свет кои можат да се користат за тестирање на нови идеи во безбедна дигитална средина. Без високи трошоци и ризици. Од фабрики, машини, автомобили до прецизна здравствена заштита.

Нанотехнологија и генетска модификација

Нанотехнологијата овозможува да создаваме материјали со сосема нови карактеристики, како отпорност на вода, топлина, студ... Ќе можеме да менуваме и гени, што би довело до самозаздравување на живите организми.

Уредувањето на гените дејствува како обработка на текст, такашто некои елементи може да се отстранат, а други да се додадат, а сето тоа може да се користи за корекција на ДНК мутациите или за избор на бојата на косата и очите на потомството.

Блокчејн

Блокчејнот останува жешка тема во 2023 година, бидејќи компаниите сè повеќе се обидуваат да ги децентрализираат производите и услугите. На пример, моментално складираме сè во облакот, но ако почнеме да ги шифрираме тие податоци користејќи блокчејн, нашите информации не само што ќе бидат побезбедни, туку ќе имаме иновативни начини за пристап и анализирање.

Автоматизацијата, подобрување на протокот, размена, оптимизација и заштита на информации - се само дел од областите во кои блокчејн технологијата ја наоѓа својата примена.

Квантни компјутери

Компјутерите кои ќе работат милијарда пати побрзо од традиционалните веќе не се толку далечна иднина благодарение на квантните компјутери. Тие користат субатомски честички за да создадат нови начини на обработка и складирање на информации. Глобалната трка на ова поле веќе се вжештува, а доказ за тоа се огромните инвестиции во квантните пресметки на Америка, Велика Британија, Кина и Русија.

Роботите се повеќе личат на луѓе

Кревање предмети, полевање растенија, точење пијалоци... ова се активности кои во текот на оваа година се повеќе ќе се доверуваат на роботи слични на луѓе.

Илон Маск претстави два прототипи на хуманоидни роботи Optimus во септември минатата година и рече дека неговата компанија ќе биде подготвена да прима нарачки во следните неколку години.

Според него масовното производство на роботи е планирано во следните три до пет години, а роботите нема да чинат повеќе од 20.000 долари.

Автономни системи

Годинава се повеќе ќе гледаме самоуправувачки камиони и бродови, роботи за испорака, посовршени фабрики процеси. Бизнис лидерите ќе продолжат да го унапредуваат создавањето на автономни системи, особено во областа на испорака и логистика.

Одржлива технологија

Колку повеќе станува неопходна, толку повеќе станува тренд. Одржливата технологија е исто така една од темите за кои многу ќе се зборува оваа година. Факт е дека повеќе не можеме без паметни телефони и компјутери, но се повеќе е присутна и свесноста за тоа каде и како се создаваат.

Поголем интерес има и за тоа колку и каква енергија користат платформите и сервисите на кои го трошиме времето. Во 2023 година, се очекува компаниите повеќе да ја земат предвид енергетската ефикасност на производите и услугите.