Во свет кој брзо се менува, технолошките иновации стануваат клучни за напредокот на секоја индустрија. Вештачката интелигенција (ВИ) е во првите редови на оваа револуција, носејќи промени кои некогаш беа незамисливи. Додека 2023 година веќе е препознаена како „Година на трансформација на вештачката интелигенција“, градежништвото е поле кое штотуку почнува да го реализира целосниот потенцијал на оваа технологија.

 

Традицијата се среќава со иновациите

Градежната индустрија со децении се засноваше на традиционални методи и пристапи. Сепак, со доаѓањето на вештачката интелигенција, градежното поле е сведок на радикални промени во начинот на кој се пристапува кон истражување и развој. Вештачката интелигенција им овозможува на научниците побрзо и поефикасно да ги анализираат податоците, да предвидуваат резултати, па дури и да откриваат нови материјали.

Една од клучните алатки што стана неопходна за истражувачите е ChatGPT. Оваа алатка, која користи напредни алгоритми за вештачка интелигенција, им овозможува на научниците брзо да пребаруваат и анализираат огромни количества научна литература, идентификувајќи клучни информации кои би можеле да бидат корисни за нивното истражување.

Како се прилагодува светот?

Англиските научници се меѓу првите кои го препознаа потенцијалот на вештачката интелигенција во градежништвото. На Универзитетот во Ливерпул, тим на истражувачи користи вештачка интелигенција за да анализира стотици илјади познати материјали и да идентификува нови, потенцијално револуционерни комбинации. Овој пристап веќе доведе до откривање на неколку нови материјали кои би можеле широко да се користат во градежната индустрија.

Во меѓувреме, во Германија, истражувачите користат вештачка интелигенција за борба против корозијата, проблем што долго време ја мачи градежната индустрија. Преку комбинација на традиционални методи и вештачка интелигенција, германскиот тим успеа да развие нови легури кои се значително поотпорни на корозија.

ВИ во пракса

Освен што помага да се откријат нови материјали и да се решат старите проблеми, вештачката интелигенција исто така им овозможува на научниците подобро да ги разберат и оптимизираат постоечките градежни материјали. На пример, со анализа на големи збирки податоци, вештачката интелигенција може да им помогне на истражувачите да идентификуваат како различни фактори, како што се температурата или влажноста, влијаат на перформансите на одреден материјал.

Светла иднина за градежната индустрија

Додека вештачката интелигенција продолжува да ја менува конструкцијата како што ја знаеме, едно е сигурно: ова е само почеток. Со зголемен број на достапни алатки и ресурси, градежната индустрија е на работ на нова ера на иновации. Се очекува вештачката интелигенција да донесе револуционерни промени на ова поле, овозможувајќи развој на поцврсти, потрајни и одржливи градежни материјали за идните генерации.

 Извор: Градевинарство.рс