Млад орел со бела опашка од Големиот воен остров Во Белград има предавател со соларна батерија, што ќе овозможи да се следи неговото движење – пренесува белградска Политика.

Душан е дваесеттото „дете“ на Радован и Ружа, орли кои дојдоа во нашето соседство пред 13 години. Тие изградија дом таму и останаа, а во 2016 година, во нивното гнездо беше поставена камера, па на некој начин тие станаа дел од реалното шоу. Граѓаните од Србија и Европа можеа да ги следат нивните животи.

- Бидејќи сателитскиот предавател е опремен со батерии кои имаат соларна енергија, во следните години ќе имаме можност да го следиме неговото движење и понатамошна судбина во реално време. Орелот талка во првите четири години додека не стане целосно полно зрел, а потоа се гнезди во некоја област. Ова е многу важен чекор бидејќи сателитското следење на овие птици во резерватот Увац овозможи успешно управување со популацијата на овој загрозен вид. Затоа, очекуваме дека мониторингот на Душан ќе има големо научно значење за запознавање на потребните потреби во заштитата на овие птици - смета д-р Саша Маринковиќ, од Институтот за биолошки истражувања „Синиша Станковиќ“.

Бело-опашките орли се загрозен вид бидејќи нивното живеалиште забрзано се урбанизира. Покрај гнездото на Големиот воен остров, што инаку е предел со исклучителни одлики, загрозени се и гнездата на езерцето Реви и гнездата на Бељaрица, близу Белград.
- Бело-опашест орел е голем орел со распон на крилјата од два и пол метри, а може да тежи до пет килограми. Се гнезди на дрвјата во поплавените места покрај големите реки и е вистинска реткост е да се гнезди среде град. Белграѓаните имаат можност да уживаат гледајќи го овој силен орел на Дорќол и сливот на Сава и Дунав, а може да се види и над центарот на градот и во Нов Белград - истакна Маринковиќ.